Sådan sikrer du dine øjne under solformørkelsen

Solbriller er slet ikke nok, hvis du vil se solformørkelsen fredag. Her er tre simple regler.

(© SCANPIX)

Når solformørkelsen rammer Danmark fredag formiddag, bør man naturligvis sørge for at gå ud og opleve den. Men kig ALDRIG direkte op mod Solen, uden at have det rigtige beskyttelsesudstyr på. Det fortæller tidligere leder af Steno Museets planetarium Ole J. Knudsen til dr.dk/viden. Han står bag Aarhus Universitets hjemmeside solformørkelse.dk, der blandt andet grundigt gennemgår hvordan man får en stor oplevelse uden at ødelægge sine øjne, når Månen fredag formiddag her i Danmark skygger for op til 85 procent af Solens skive på himlen.

- Man kan finde læssevis af råd, som ikke dur, advarer Ole J. Knudsen, som på det kraftigste fraråder at benytte svejsehjælme, filmruller og andre uautoriserede filtre.

Hold dig til disse tre simple regler

I stedet peger han på tre simple regler, hvis man vil se op mod Solen, når Månen lægger sig ind foran den. På solformørkelse.dk hedder det: 1) brug godkendte beskyttelsesfiltre

2) se aldrig mod Solen igennem kikkerter eller kameraer

3) hvis du er i tvivl, så lad være. Det kan koste dig synet

Selvom der er rift om solformørkelsesfiltre og briller og de i øjeblikket meldes udsolgt mange steder, forsøger landets planetarier løbende at få flere eksemplarer hjem. Der findes også i skrivende stund sites på nettet, der har solformørkelsesbriller på lager.

Solens ’usynlige’ stråler kan ødelægge øjet

Ignorerer man derimod retningslinjerne og får øjnene eksponeret for Solens meget kraftige infrarøde og ultraviolette stråler, kan man få varige øjenskader og i værste fald miste synet. Strålerne er usynlige for det menneskelige øje. De infrarøde kommer fra varmestråling og kan slet og ret få øjet til at koge, mens de ultraviolette stråler besidder en så høj energi, at de kan brænde hul i nethinden. Skader der er uoprettelige.

I øjeblikket peger DMI’s prognoser dog på, at fredag byder på skyer og regn.

Fredag formiddag er der delvis solformørkelse i Danmark, mens den er total over Færøerne og Svalbard. DR følger solformørkelsen direkte på dr.dk og DR2 - og du kan selv bidrage med hashtagget #DRsolformørkelse.

Facebook
Twitter