Sår heler hurtigst, hvis du slår dig om dagen

Kroppen er meget bedre til at håndtere sår og skader, som opstår om dagen end om natten, viser ny forskning.

Hvis det endelig skal være, er det smartest at slå sig eller brænde sig i dagtimerne. Så heler det langt hurtigere. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er kroppens naturlige døgnrytme, som ser ud til at forsyne vores celler med naturlig og hurtig nødhjælp, når bare uheldet er ude i dagtimerne.

Forskere fra laboratoriet for molekylær biologi ved det engelske Medical Research Council i Cambridge har både udført forsøg med menneskelige hudceller og med mus. Hos musene er mekanismen praktisk nok lige modsat, fordi de er nataktive og dermed har større brug for beskyttelse i de mørke timer.

Brandsårsofre som kontrolgruppe

Laboratorieundersøgelserne matcher faktiske erfaringer hos de 118 brandsårsofre i England og Wales, som har fungeret som kontrolgruppe.

Hvis de havde brændt sig om dagen i tidsrummet fra kl. 8 til kl. 20, var skaderne i gennemsnit 95 procent lægte efter 17 dage.

Hos dem, hvor skaderne opstod om aftenen eller natten i tidsrummet fra kl. 20 til kl. 08, gik der i gennemsnit 28 dage, før de havde overvundet skaden i tilsvarende grad.

Det gik altså 60 procent langsommere hos nat-ofrene, fremgår det af en videnskabelig artikel offentliggjort i Science Translational Medicin.

Cellernes egen bedrift

Ifølge de engelske forskere er en vigtig forklaring på forskellen, at reparerende hudceller iler hurtigere til et skadet område i dagtimerne på grund af øget aktivitet i de proteiner, der styrer processen.

Samtidig sker der en større koncentration af hudproteinet kollagen i det skadede område ved ”dag-skader”, og den effekt varer ved i op til to uger.

Forskerne konkluderer, at processen styres fra cellernes egen indre døgnrytme og altså ikke fra signaler fra resten af kroppen. Effekten viste sig nemlig også på isolerede celler fra både mennesker og mus ved laboratorieforsøg.

Ifølge forskningsleder John O'Neill fra MRC er det første gang, at der er lavet en direkte og klar kobling mellem individuelle cellers døgnrytme og deres reaktion på skader.

- Måske har kroppen udviklet sig til at hele hurtigere i løbet af dagen, hvor der er større sandsynlighed for at komme noget til, siger han i en pressemeddelelse om erfaringerne.

Kroppen kan narres

Forskerne har også påvist, at de kan bytte om på de helbredende faser i både menneskelige celler og mus ved at ”narre” dem til at tro, at nat er dag. For eksempel ved at tænde lyset hos mus om natten eller ved at påvirke de humane celler med stoffer, der justerer det ”kropslige ur”.

- Så måske kan helingstiden i fremtiden forbedres i forbindelse med operationer ved at benytte stoffer, der indstiller cellernes ur til det tidspunkt, hvor de heler bedst, spekulerer forskningslederen John O’ Neill.

Timing vigtig for eksisterende behandling

En anden oplagt mulighed er at benytte den nye viden i planlægningen af eksisterende arbejdsgange på sygehuse og i behandling i øvrigt.

- Forskningen viser for første gang, hvor vigtige døgnrytme-faktorer er for sårheling. Ved at tage højde for dem kan vi måske også øge effektiviteten af eksisterende behandling ved at ændre det tidspunkt på dagen, hvor den bliver udført, siger en anden af de britiske forskere, Dr. John Klaikley fra University of Manchester.

Det vil dog kræve yderligere forskning at drage endelige konklusioner på det punkt, understreger forskergruppen.

FacebookTwitter