Satellitter kan hjælpe med at bekæmpe græshoppesværme

Ved at observere forholdene kan satellitter advare berørte nationer på forhånd.

Græshopper sværmer på en strand på de Kanariske Øer i Spanien i 2004. I samme periode sværmede græshopperne også i Nordafrika til stor skade. (Foto: CARLOS GUEVARA © Scanpix)

Græshopper er normalt ganske harmløse, men når de samles i sværme på størrelse med Lolland med millioner af græshopper per kvadratkilometer, kan det være en alvorlig trussel mod fødevareproduktionen. Men den europæiske rumfartsorganisation ESA har fundet et middel, der kan hjælpe med at bekæmpe græshopperne: Satellitter.

Ved at bruge satellitter kan man opdage de forhold, der kan være årsag til, at græshopper sværmer. Det sker nemlig ikke hvert år, men kun når forholdene er til det.

Ved at observere forholdene fra oven kan man bedre bekæmpe dem ved at bruge pesticider.

Da græshopperne samlede sig i sværme i Vestafrika i årene 2003-2005, brugte man ellers næsten 600 millioner dollars og 13 millioner liter pesticider for at få sværmene under kontrol.

Når græshopper sværmer

Når forholdene er til det, samles græshopperne i enorme sværme, der er på størrelse med Lolland. Her spiser græshopperne alt plantemateriale, de kan komme i nærheden af.

En sværm på en kvadratkilometer kan indeholde op til 40 millioner græshopper og kan på en dag spise den samme mængde føde som 35.000 mennesker.

En sværm på størrelse med Malis hovedstad eller Nigers hovedstad kan spise den samme fødemængde som halvdelen af befolkningen i nationerne.

Overvågning af tørke

ESA bruger derfor satellitter i samarbejde med blandt andet Algeriet, Mali, Mauretanien, Marokko, Spanien og Frankrig for at observere forholdene, der skaber de store sværme.

Sværmene har særlig risiko for at opstå, når der pludselig regner meget efter lang tids tørke. De store mængder regn får planter til at vokse i stort omfang.

Den store mængde føde får græshopperne til at formere sig voldsomt, og når de mødes i stort antal begynder de at sværme, hvor de kan lægge store afstande bag sig og ødelægge landbrugsjord. I 2003-2005 blev over otte millioner mennesker påvirket af græshoppernes skader.