Se 64 frigivne videoer af USAs atombombe-tests

Hidtil hemmelighedsstemplede filmklip af en lang række atombombeprøvesprængninger er blevet scannet og uploadet til Youtube.

Her ses en paddehattesky af vanddamp umiddelbart efter detonationen af Nutmeg-testen ved Bikini-øerne. (Foto: DR Viden/Screengrab © LLNL)

Under den kolde krigs våbenkapløb testede USA og Sovjetunionen en lang række atombomber. Og indtil 1964 ved at antænde bomberne i atmosfæren.

Mellem 1945 og 1962 testede USA alene 210 atombomber med enorme paddehatteskyer, stråling og nedfald til følge. Og alle de mange tests blev dokumenteret grundigt af kameraer.

Fra 1963 og frem blev atmosfæriske tests af atomvåben forbudt. Og størstedelen af dokumentationen af de frygtindgydende våben er forblevet hemmelighedsstemplet.

Indtil nu.

For et par uger siden blev de første 64 af flere tusinde hemmelige filmklip afklassificeret og uploadet til Youtube af den amerikanske forskningsinstitution Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL).

Herunder ses en video af Hardtack 1 - Nutmeg testen fra 1958. Nutmeg-bomben blev detoneret på en pram i vandet ud for Bikini-øerne og var på 25 kiloton. Paddehatteskyen stabiliserede sig i 6,1 kilometers højde.

Tusindvis af klip bliver scannet

Ifølge pressemeddelelsen har et hold ledet af fysikeren Greg Spriggs fra LLNL brugt fem år på at redde de omkring 6500 kendte filmklip ud af de omkring 10.000 klip, det estimeres, at der blev blev lavet for at dokumentere atombombens destruktive kræfter.

Allerede nu er over 4000 film scannet, hvoraf 750 er blevet deklassificeret - og 400-500 analyseret. De 64 første klip, som er tilgængelige nu, er første pakke. Flere kommer til senere.

Processen tager lang tid og sker i sidste øjeblik. Filmene er nemlig ved at gå i opløsning. De er optaget på organisk cellulose, der langsomt bliver nedbrudt.

Mange af filmklippene er optaget med højhastighedskameraer, der krævede enorme mængder film - flere tusinde billeder i sekundet. Og digitaliseringen af dem tager meget lang tid.

Se alle klippene her.

Herunder en video hvor Greg Spriggs fra Lawrence Livermore National Laboratory forklarer, hvordan de har reddet filmklippene:

FacebookTwitter