Se, hvor du har stor risiko for at påkøre en hjort

Zoom ind på Danmarkskortet og tjek dine lokale veje ud for, hvor mange hjorte der er blevet påkørt.

Kortudsnittet fra Naturstyrelsens nye digitale kort viser påkørsler af hjorte i Sorø-området. De røde prikker er rådyr, de blå er krondyr, og de karryfarvede er dådyr. (© Naturstyrelsen)

Hvis du kører bil ude på landet, har du måske oplevet, at et dyr uden varsel løber ud over vejen. I den situation vil de fleste af os i ren reflekshandling forsøge at trampe bremsen i bund og/eller undvige.

Sådan en episode er farlig for både dyret og bilisten, der risikerer at køre galt. Mange steder i landet er der sat vejskilte op med advarsler mod hjorte.

Nu kan du hjemmefra også tjekke Naturstyrelsens nye kort, der viser, hvor der har været flest påkørsler af hjorte. Og på den måde måske være lidt mere forberedt, inden du sætter dig bag rattet.

10 års tal for påkørsler

Kortet bygger på en rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Forskerne har kigget på 10 års registreringer af over 33.000 påkørte større, vilde dyr. Og forskerne har så stykket de mange data sammen og lagt dem ind på et Danmarkskort.

Hjorte er de vilde dyr, der oftest bliver ramt i trafikken. På kortet kan man derfor zoome ind på de lokale veje og se, hvor mange rådyr, dådyr og krondyr, der er påkørt de steder.

Pas ekstra på i fuldmåne og skov

De mange data viser i øvrigt også: At længere skovstrækninger øger risikoen for at kollidere med et dyr. At der bliver påkørt 12 procent flere rådyr i fuldmåne end i nymåne. Og at dobbelt så mange rådyrhunner som hanner bliver påkørt.

Mens der ikke kan måles nogen forskel på antallet af påkørsler, når man skifter fra vintertid til sommertid.

Det giver måske lidt sig selv, at risikoen for påkørsler er størst på skovstrækninger. Men hvorfor bliver flere hunner påkørt? Og hvorfor flere dyr, når Månen er fuld?

Dr.dk/viden har spurgt seniorrådgiver og biolog Morten Elmeros fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, der er hovedforfatter til rapporten.

Skødesløs kørsel i fuldmåne?

Morten Elmeros forklarer, at der generelt er tale om to arter: bilister og hjorte.

- Hjorte bevæger sig formentlig mere rundt, når det er lyst om natten. Og bilister kører måske lidt mere skødesløst, når det er lyst fra fx fuldmånen, siger Morten Elmeros.

For rådyrhunnernes vedkommende handler det formentlig ikke om skødesløs adfærd.

- Der er givet vis flere hunner i bestandene, fordi hannerne bliver skudt væk, siger Morten Elmeros.

En app kan måske hjælpe

Når et dyr bliver påkørt, er der altid en dyreetisk og trafiksikkerhedsmæssig vinkel.

Ofte dør større påkørte dyr ikke, men flygter måske ind i skoven og ligger og lider. Der kan Schweisshunde-ordningen hjælpe med at finde frem til dyret.

I rapporten foreslår forskerne blandt andet, at man eventuelt kan udvikle en app til smartphone og GPS, så bilister bliver advaret, når de kommer til vejstrækninger med stor kollisionsrisiko.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter