Sensation: Tasmanske djævle har fået unger

Københavns Zoo har fået den truede dyreart til at yngle. Det vækker jubel på Tasmanien.

Sådan ser tasmanske pungdjævleunger ud, når de er cirka 12 uger. Ungerne på billedet er fra Australien. Ungerne i Københavns Zoo gemmer sig stadig i pungen hos deres mor. (© Københavns Zoo)

Københavns Zoo har skrevet verdenshistorie.

Helt sensationelt har begge Zoos tasmanske pungdjævlehunner fået unger, mindst fem af slagsen.

Det er tilsyneladende første gang, at den truede dyreart har fået unger uden for Australien. Det skyldes så også, at gruppen af pungdjævle er den eneste af sin art uden for Australien.

Ventet i spænding

Tidligere i år kom det frem, at de tasmanske pungdjævle havde parret sig. Og siden har zoologiske haver over hele verden ventet på, om der kom unger ud af parringen.

Ungerne er cirka 10 uger gamle, og Zoo har først opdaget dem i denne uge, hvor man har undersøgt de to tasmanske djævlehunner.

Jubel i Zoo

Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, er glad.

- Det er helt fantastisk. Zoo har arbejdet hårdt for at nå dette mål, og vi er enormt glade for at kunne vise verden, at det godt kan lade sig gøre at få unger af disse sjældne dyr uden for Australien, siger Bengt Holst.

Den frugtbare parring giver nemlig håb om, at man ved fremtidige avlssamarbejder kan redde dyrearten.

Ekspert forudsiger jubel i hele Australien

København Zoo har arbejdet tæt sammen med Androo Kelly, der er verdens førende ekspert på området.

Androo Kelly er direktør og ejer af Trowunna Wildlife Park i Tasmanien, hvor Zoos djævle oprindeligt kommer fra.

Han har ventet i årevis på denne dag, og han understreger, hvor vigtig nyheden er for hans hjemland:

- Jeg er lykkelig og ekstatisk, og jeg er sikker på, at det her vil blive modtaget med stor glæde i Tasmanien og Australien, siger han ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Zoo.

Ungerne lover godt for fremtiden

Androo Kelly forklarer, at mange folk i begyndelsen var skeptiske i forhold til at sende de tasmanske pungdjævle så langt væk.

- At begge hunner nu har fået unger på den nordlige halvkugle, hvor årstiderne er modsat vores, betragter jeg som en klar tilskyndelse til den tasmanske regering om at fortsætte med at udvide avlsprogrammet for disse pragtfulde dyr, siger Androo Kelly.

Vi behøver ikke straks valfarte til Zoo for at se verdenssensationen. For ungerne bliver i deres mors pung i tre måneder endnu.

(Foto: Frank Rønsholt © Københavns Zoo)
Facebook
Twitter