Ser småfuglene verden i slowmotion?

Svensk studie af fuglenes syn tyder på at de ser verden ganske anderledes end vi mennesker.

Klippet viser hvordan forskellen mellem hvordan vi og fuglene opfatter en flyvende flue med vores respektive syn. Produceret af Malin Thyselius

Har du nogensinde tænkt over hvor hurtige mejser og andre småfugle er? Ellers læg mærke til det næste gang du ser skyggen af en blåmejse eller en gråspurv lyne gennem luften.

Et dugfrisk svensk studie af fuglenes visuelle evner er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE. Og det tyder på at småfuglenes verdensbillede er noget mere snævert end vi menneskers. Til gengæld er det ultra skarpt. Hvilket, sammenlignet med menneskesynet, må virke som at opfatte verden i slowmotion.

Ved at lade tre spurvefuglearter gennemgå en række adfærdsmæssige eksperimenter, studerede forskerne fuglenes evne til at løse en række visuelle udfordringer.

Arterne blåmejse, hvidhalset fluesnapper og broget fluesnapper blev i eksperimentet belønnet med føde ved at skelne mellem to lamper, hvoraf den ene lyste konstant og den anden flimrede ved forskellige hastigheder.

Evnen til at opfatte lysflimmer har direkte sammenhæng med hvor mange detaljer man er i stand til at opfatte pr grad i synsfeltet. Så jo hørere hastighed man kan opfatte, desto skarpere syn.

Hvor det menneskelige øje kan registrere flimmer ved op til 60 Hz (60 blink i sekundet) var de undersøgte fugle i stand til gennemsnitligt at registrere flimmer på mellem 129 og 137 Hz. For broget fluesnappers vedkommende viste enkelte målinger at den kunne skelne på helt op til 146 Hz.

Det har længe været kendt at rovfugle har et ualmindeligt skarpt syn, men forskerne tror ud fra deres resultater at det altså også kan gælde for en lang række af småfuglene.