SETI-forskere opdager kraftigt signal fra det ydre rum

Signalet kan stamme fra en stjerne, der minder om Solen, 95 lysår væk. Flere radioastronomer undersøger nu sagen og nogle er en kende skeptiske.

Det russiske radioteleskop RATAN-600 har registreret signalet fra den fjerne stjerne. Nu skal andre radioteleskoper lytte til den permanent.

Jagten på intelligent liv i rummet er måske lige blevet en hel del mere spændende.

Et internationalt forskerhold har nemlig annonceret opdagelsen af et kraftigt radiosignal, der angiveligt stammer fra stjernen HD164595.

Det rapporterer SETI-siden Centauri Dreams, der har fået fingrene i den videnskabelige rapport bag opdagelsen.

Signalet blev angiveligt modtaget den 15. maj 2015 ved det russiske radioteleskop RATAN-600 i Zelenchukskaya i det sydlige Rusland.

Forskerne påstår ikke, at der er tale om en udenjordisk civilisation, men ønsker at studere det besynderlige signal yderligere, skriver Paul Gilster fra Centauri Dreams. Signalet er nemlig interessant nok til at kræve en permanent overvågning af stjernen.

Oplysningerne stammer ifølge sitet fra den kendte italienske radioastronom og SETI-forsker Claudio Maccone.

Stjerne der minder om Solen

Stjernen, som signalet angiveligt stammer fra, befinder sig omkring 95 lysår fra Jorden i stjernebilledet Herkules, og minder meget om Solen. Den vejer 0,99 solmasser og har en alder på 6,3 milliarder år - et par milliarder år mere end Solen.

Mindst én bekræftet planet, HD 164595b, kredser om stjernen, men der kan være flere i solsystemet, der ikke er opdaget endnu.

To forskellige grupper af SETI-forskere holder nu nøje øje med stjernen - både SETI Institute, der bruger Allen Telescope Array i Californien og METI International, der lytter ved hjælp af Boquete Optical SETI Observatory i Panama.

- Det er standard SETI-protokol at bekræfte mulige signaler via separate observatorier. Det sørger for at udelukke, at signalet kommer fra en fejl i observatoriet eller er et svindelnummer udførst af studerende, siger Doug Vakoch fra METI International til Geekwire.

Begge begyndte at lytte i søndags.

Kan være forstærket af tyngdekraften

Og flere observationer er nødvendige i den slags sager. Forskere har tidligere opdaget signaler, som de troede var fra fjerne stjerner, der senere viste sig at have naturlige årsager - som fx mikrobølgeovnen i kantinen.

En naturlig årsag, der er blevet foreslået er, at signalet slet ikke stammer fra HD 164595, men forstærkes ved hjælp af den såkaldte gravitationslinseeffekt, hvor tyngdekraften kan afbøje og forstærke fx lys fra fjerne egne af rummet.

Tror ikke på ET-signal

En anden radioastronom, som Geekwire har talt med, tror ikke på, at det er en meddelelse fra ET.

- Det er en lidt underlig historie, da russerne opdagede signalet for over et år siden, men ikke fortalte nogen om det. Det er ikke god stil. Men er det rigtigt? Signalet er måske, men jeg tror ikke det er ET. Der er andre muligheder ved et bredbåndet signal som det her, der kan skyldes naturlige fænomener eller jordiske forstyrrelser, siger Seth Shostak fra SETI Institute i Californien.

En af grundene til at Seth Shostak og andre astronomer er skeptiske, er signalstyrken. Det ville kræve enorme mængder energi at sende så kraftigt et signal næsten 100 lysår væk - i alle retninger. Alternativet, at signalet er rettet direkte mod Jorden, er næste for usandsynligt.

Uhyre avancerede aliens

Er der tale om et signal fra fremmede intelligensvæsner, må de være uhyre avancerede, skriver The Observer, som mener at signalstyrken indikerer en civilisation af Type 1 på den såkaldte Kardashev skala, der rangordner avancerede civilisationer efter deres energiproduktion.

Til sammenligning er Jorden ikke blevet en Type 1-civilisation endnu. En status som vi ifølge den berømte fysiker Michio Kaku først opnår om 100-200 år.

Den russiske opdagelse bliver præsenteret ved en international SETI-komité under International Astronautical Congress (IAC), der bliver afholdt i Mexico den 27. september.

Samme tid og sted som Elon Musk præsenterer sine og SpaceX planer for koloniseringen af Mars.

Facebook
Twitter