Slog en meteor ned i Sønderjylland i går?

Det spørger forskerne sig om ovenpå onsdagens mange beretninger om en ildkugle på himlen.

Arkivbillede af ildkugle fotograferet over Ungarn 31. oktober 2015. Onsdag 3. februar 2016 blev en lignende ildkugle observeret en række steder over Jylland og i det nordligste Tyskland. (Foto: © PETER KOMKA, Scanpix)

Efter en ildkugle blev set på himlen over Jylland onsdag kl. 16.55, tikkede en meldinger ind helt fra Aalborg i Nordjylland, helt ned til Kiel i det nordlige Tyskland.

Det fortæller planetarieleder Lars Petersen fra Orion Planetariet i Jels, der ud fra de første meldinger, har en god ide om hvor ildkuglen kan have befundet sig.

- Alt tyder på, at banen har ligget ind over Sønderjylland eller Nordtyskland, fortæller han til DR Viden. En lille snes observationer fra Midtjylland, peger entydigt mod syd, mens en observation fra Kolding peger mod sydvest. Sammenholdt med en observation fra Kiel, som peger mod nordvest, indsnævres området derfor kraftigt.

- Det er godt at have observationer på hver side af banen, forklarer Lars Petersen, der dog ikke udelukker at ildkuglen har haft sin bane over Vesterhavet.

Det er dog for tidligt at begynde at gisne om et eventuelt nedslag. Noget man kun meget sjældent oplever. - Vi har ingen meldinger om at folk har hørt noget, hvilket vil være en rigtig god indikator for et eventuelt nedslag, forklarer han og opfordrer folk til at kontakte ham, hvis man har hørt eller set noget lidt i fem i går eftermiddags.

- Vi vil gerne have flere observationer indrapporteret og det er bedst, hvis folk bruger ildkugle.dk, siger planetarielederen. Sidst der blev set en større ildkugle over Danmark, var i april 2014, fortæller Lars Petersen, der har statistikken på sin side, da vi spørger ham til hvor ofte fænomenet kan opleves over lands. - De kommer typisk med et par års mellemrum, så det er nogenlunde frekvensen, slutter han, der efter observationsbeskrivelserne er overbevist om at det er en meteor, snarere end rumskrot.

På dette kort ses de første indmeldte observationer fra folk, der onsdag eftermiddag så ildkuglen. Har du noget at berette fra i går, kan du skrive dine observationer ind på ildkugle.dk (Foto: © Anton Norup, Niels Bohr Institutet)