Snyd med store muskler koster liv

Bivirkningerne ved anabole steroider kan fortsætte hele livet. Det overrasker muskelbundterne.

(Foto: Dr © dr)

- Jeg har gamblet med mit helbred for at få det her udseende, siger 28-årige Simon i DR3-dokumentaren ’Hård Udenpå’.

Leverskade, impotens, hjerteanfald. Det er bare nogle af bivirkningerne ved at tage anabole steroider.

Men bivirkningerne kan fortsætte, selvom muskelbundterne stopper med at tage steroider, viser dansk forskning fra Herlev Hospital.

- Der er mange, der ikke forholder sig til langtidsbivirkningerne. De slår det hen: “Nu må vi se, om jeg skal have en ny lever, når jeg stopper,” siger de, fortæller Ask Vest Christiansen, ph.d. og lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet som kommentar til forskningen.

Mange og alvorlige bivirkninger rammer bredt

99 procent af alle, der bruger anabole steroider, oplever bivirkninger. Over 70 procent oplever tre eller flere bivirkninger. Og de fortsætter altså, selvom man stopper med at tage de anabole steroider, som desuden er ulovlige.

- Man kan ikke udelukke, at bivirkningerne kan koste livet for de tidligere brugere af anabole steroider, siger læge og ph.d. Jon Rasmussen, Herlev Hospital.

Nye forskningsresultater viser nemlig, at hjerte-kar sygdomme og type 1 diabetes kan true selv mange år efter, man stopper med at tage anabole steroider.

- Det er stærkt bekymrende at cirka halvdelen af deltagerne med et pågående brug af steroider havde forhøjet blodtryk. Selv blandt yngre mennesker er det stærkt forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdom senere i livet, siger Jon Rasmussen.

Her kan du se bivirkninger ved at tage steroider.

Forskning klæder fagpersoner på

Forskningsprojektet fra Herlev Hospital har vist, at anabole steroider kan påvirke testosteronniveauet hos mænd mange år efter, at den sidste dosis er sprøjtet ind i kroppen. Det betyder impotens, manglende sexlyst og depression.

- Resultaterne bekræfter den forskning, der er lavet hidtil. Forskerne har lavet et godt design, siger Ask Vest Christiansen, der ikke er overrasket over resultatet.

Mængden af forskning på området er lille, fordi anabole steroider er et relativt nyt medikament, forklarer Ask Vest Christiansen.

- Forskningsstudiet har givet videnskabelig evidens for de markante bivirkninger, som brug af anabole steroider har, også flere år efter at man er stoppet med at tage stofferne, siger forskningsansvarlig Jakob Mørkeberg, Anti Doping Danmark.

Derudover gør viden fra Herlev-studierne det muligt at klæde fagpersoner i sundhedsvæsenet bedre på, når de møder misbrugere af anabole steroider med helbredsproblemer, forklarer Jakob Mørkeberg.

Om forskningen

  • Forskningsstudiet har undersøgt 100 unge mænd, der vægttræner:

  • Hjerte-kar-sygdom: Den samlede konklusion fra studiet tyder på en markant forøget risiko for hjertekarsygdom selv år efter ophør med AAS misbrug.

  • Sukkersyge: Ophobning af farligt fedt omkring de indre organer og nedsat testosteronniveau er medvirkende til, at unge mænd, der tager eller har taget anabole androgene steroider, har nedsat insulinfølsomhed og øget risiko for at udvikle type 2-diabetes.

  • Læge og ph.d. Jon Rasmussen og overlæge og ph.d. Caroline Kistorp, Herlev Hospital, står bag forskningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk