Sociale aber behøver masser af kulør

Nyt studie peger på sammenhængen mellem abers sociale liv og deres behov for komplekse ansigtsfarver.

Mandrilaberne lever i store flokke på op til 800 individer og har derfor brug for at kunne skille sig ud fra hinanden. (Foto: Eric Gevaert © Scanpix)

Har du nogensinde stået i en bagageterminal i lufthavnen og spekuleret over, hvor meget lettere det ville være at spotte din kuffert, hvis den ikke var lige så sort og firkantet som alle dine medpassagerers? Eller måske har du ligefrem været så fremsynet, at du har kunnet glæde dig over, at din bagage rent faktisk skilte sig ud?

På samme facon har junglens aber gennem evolutionen haft et behov for at skille sig ud fra hinanden. Og jo større flokke de lever i, desto mere unikke har de enkelte individer behov for at blive.

Det viser et nyt studie fra UCLA - University of California, hvor et forskerhold har studeret 139 afrikanske og asiatiske primaters ansigtsfarver.

Store flokke, mange farver - små flokke, få farver

Mens meget sociale abearter som mandrillen, der lever i flokke på op til 800 individer, har ganske komplekse ansigtsfarver og mønstre, har arter i mindre grupperinger generelt mere enkle og ensartede ansigter.

- Ansigter er vigtige for abernes evne til at skelne mellem hinanden, fortæller evolutionsbiolog Michael Alfaro, der står bag undersøgelsen.

- Vi tror at abernes farver og mønstre tjener to formål - både at gøre dem i stand til at skelne mellem sin egen art og nært beslægtede arter og som kommunikation mellem individer i samme flok, siger han videre.

Modsat lever orangutanger fx enten helt isolerede fra hinanden eller i meget begrænsede grupper. Chimpanser lever typisk i mindre grupperinger, der periodisk samles i meget store fællesskaber, mens visse bavianer lever i meget komplicerede strukturer med haremmer, klaner og hierarkier.

- Vores forskning tyder på, at stigende flokstørrelse presser kravene til abernes ansigtsfarve og udseende, fortæller Michael Alfaro.

Afrikanske aber har mørkere ansigter jo nærmere de er på ækvator

Endvidere opdagede forskerholdet en sammenhæng mellem hvor lyse og mørke abernes ansigter var, og deres naturlige levesteder på Jorden.

- Vores optegnelser viser klart den geografiske udvikling i Afrika, hvor primatansigter bliver mørkere tættere på ækvator og lysere længere væk fra ækvator, fortæller Jessica Lynch Alfaro, der er medforfatter på undersøgelsen.

- Det er samme tendens, som vi ser på niveauet for menneskers hudfarve rundt om i verden, siger hun.

Dog afviser forskerne, at man på nogen måde kan overføre undersøgelsens resultater direkte til mennesker, selvom vi rent faktisk befinder os i klassifikationen Catarrhini, der er samme gruppering som de undersøgte primater.

FacebookTwitter