Søndag suser Månen lige under Saturn

Søndag aften indtræffer en sjælden begivenhed på aftenhimlen.

Nogenlunde sådan vil himlen se ud, hvis man kigger på sydvest på søndag ved 21.30 tiden. Skærmbilledet er taget fra det astronomiske computerprogram Stellarium. (© Skærmbillede fra Stellarium)

Som en afskedssalut til denne sommer, kan man søndag aften i de allersidste timer af august, opleve et meget sjældent fænomen på himlen, når Månen passerer lige nedenunder planeten Saturn.

Med en afstand på blot en kvart grad, eller hvad der svarer til det halve af Månens diameter, passerer Månen nedenunder Saturn ca. kl. 21.30.

Det fortæller planetarieleder fra Orion Planetarium i Jels Lars Petersen til dr.dk/viden.

- Det er meget sjældent, de to himmellegemer står så nær hinanden, siger han.

Garanti for sjældent fænomen - hvis vejret tillader det

Månen er gået ind foran Saturn en del gange i år, fortæller Lars Petersen, men begivenheden 31. august er den eneste gang, hvor det nogenlunde nemt kan observeres fra Danmark.

Han understreger, at i modsætning til kometer, stjerneskud, og hvad der ellers har været at opleve på nattehimlen i 2014, og som er meget svære at forudsige præcist, kommer søndagens begivenhed helt sikkert til at ske.

Eneste mulige kæp i hjulet er risikoen for skyer på himlen.

Men er der klart og skyfrit, skal man vende blikket mod sydvest og sænke blikket mod den lave himmel, fortæller Lars Petersen.

Skal ses et mørkt sted med en fri sydvestlig horisont

Han anbefaler at søge ud af byerne og finde et mørkt observationssted, hvor der er en åben horisont mod sydvest. Det kunne for eksempel være ud over havet.

Mens Månen blot er 387.000 kilometer væk fra os, er Saturn 1,53 milliarder kilometer væk, fortæller Lars Petersen. Eller 4000 gange længere væk, så der er ikke nogen chance for, at de ramler sammen, slutter han med et smil.

Får man ikke oplevet fænomenet på søndag, går der en rum tid, før det sker igen. Næste lignende situation optræder i 2018.

Facebook
Twitter