Søvn gør rent i hjernen

Det er vigtigt at sove. Vores hjerne har nemlig en indbygget opvaskemaskine, der gør rent i hjernen hver nat.

Løver og deres byttedyr, mennesker og vores unger, elefanter og dovendyr sover. Vi sover alle sammen uanset, hvor dumt det er at lægge sig til at slumre på savannen, mens løven slikker sig om munden ved udsigten til et nemt måltid.

Men det er livsnødvendigt at sove. Og nu ved vi også hvorfor.

Hjernen skal vaskes

Vi mennesker bruger omkring 1/3-del af vores liv på at sove. Selvom det i sig selv er dejligt, så er der en god grund til, at vi bruger så stor en del under dynerne.

- Fordi hvis man ikke sover får man ikke renset sin hjerne og man ender op med en beskidt hjerne, forklarer hovedforfatter bag forskningen, professor Maiken Nedergaard fra University of Rochester i USA.

Det er altså essentielt at få sovet for at få renset hjernen.

Avanceret opvaskemiddel renser ud

Groft sagt fungerer hjernens rensesystem som en opvaskemaskine. Hjernen er dyr i drift og bruger virkelig meget energi. Det høre energiforbrug giver mange affaldsstoffer, som skal fjernes igen.

Hjernens opvaskemiddel hedder cerebrospinalvæsken. Den skyller ind mellem hjernens celler og fjerner affaldsstofferne. Cerebrospinalvæsken vasker skidtet fra hjernevævet væk og bliver via blodet transporteret hen til leveren - vores store rensningsanlæg.

- I stedet for, at hjernen selv nedbryder sine affaldsprodukter, så kommer den af med det i et stort makroskopisk rensningssystem, siger Maiken Nedergaard.

Når affaldsstofferne er skyllet ud af hjernen er det leverens opgave at omdanne dem, så vi kan skille os helt af med dem.