Solformørkelse kan give svar på brandvarmt mysterium

Forskerne kan få svar på gåde om Solens hede atmosfære, når aftenens solformørkelse indtræffer. Tidligere solformørkelser har afsløret grundstoffet helium og bekræftet Einsteins relativitetsteori.

(Foto: beawiharta © Scanpix)

Det bliver mørkt. Temperaturen falder. Vinden skifter retning. Stjernerne står klart, som var det nat. Kig mod Solen, og Solens atmosfære, koronaen, er synlig. Alt dette sker i de 2 minutter, hvor Solen er fuldstændig dækket af månen. En total solformørkelse.

For første gang i 38 år vil man kunne være vidne til en total solformørkelse i 14 stater i USA. Solformørkelsen vil være synlig i dag mellem kl. 18.46 og kl. 21.45 dansk tid på det amerikanske fastland.

Hændelsen har skabt en del postyr i USA. Men solformørkelsen er ikke bare et fascinerende himmelfænomen, det giver også forskerne et unik vindue ind i Solens brandvarme atmosfære.

Et af de mysterier, astrofysikerne håber at få løst, handler netop om atmosfærens høje temperatur, der er flere millioner grader højere end ved Solens overflade.

For at få opklaret paradokset om Solens atmosfære, kræves nemlig en bestemt type solformørkelse.

Ikke alle solformørkelser er skabt lige

Der er tre typer solformørkelser: Delvis, ringformet og total solformørkelse. Og det er den sidste, som mange vil kalde en rigtig solformørkelse, da det er den eneste, hvor Solen bliver dækket fuldstændig til, og koronaen bliver synlig.

Totale solformørkelser er synlige på Jorden cirka hver 18. måned. Så det er ikke fordi, at totale solformørkelser er sjældne, men totale solformørkelser er kun synlige på en meget lille andel af Jordens overflade. Det er også grunden til, at der går flere hundrede år imellem, at totale solformørkelser er synlige i Danmark.

Det er under totale solformørkelser, at forskere har gjort de største opdagelser. Derfor flokkes forskere fra hele verden til de steder, hvor totale solformørkelser er synlige.

Her ses solformørkelsens stadier, hvor vi starter med en delvis solformørkelse, der går over i en total solformørkelse, hvor Solens atmosfære bliver synlig. Derefter aftager solformørkelsen til, at Solen atter er tilbage til sin normale tilstand. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Det har vi lært af solformørkelser

Historisk set har vi lært meget af solformørkelser, og det vil vi formodentlig også kunne i fremtiden.

Faktisk opdagede den franske astronom Jules Janssen og engelske astronom Joseph Lockeyer grundstoffet Helium ved at studere Solens astmofære under en total solformørkelse i 1868. Helium blev først næsten 30 år senere opdaget på Jorden.

En solformørkelse hjalp i 1919 med bekræfte Einsteins relativitetsteori fra 1915. Den engelske astronom Arthur Eddingtion tog i 1919 et billede af en solformørkelse, som viste, at nogle stjerner var i en anden position i forhold til, når Solen ikke var i nærheden.

Skiftet mellem stjernernes placering stemte overens med Einsteins relativitetsteori og var dermed til at bekræfte teorien. Einstein blev som resultat øjeblikket berømt. Forskere vil ved denne solformørkelse igen teste Einsteins relativitetsteori.

Solens atmosfære er et mysterium

Normalt er det ikke muligt at observere Solens atmosfære, koronaen, men den kommer til syne under totale solformørkelser. Selvom vi kan studere koronaen ved hjælp af satellitter, så sætter det begrænsninger for udstyret.

Under totale solformørkelser kan der på Jorden bruges mere advanceret udstyr til at observere koronaen i forhold til satellitter. Det forklarer lektor i astronomi og fysik ved Aarhus Universitet Christoffer Karoff, der lige nu er i USA for at opleve solformørkelsen.

- Ved hjælp af disse instrumenter vil forskere kunne observere Solens atmosfære i forskellige farver. Specielt infrarøde farver er interessante for at forstå, hvordan atmosfæren opfører sig, siger Christoffer Karoff.

Det er et mysterium, hvorfor Solens atmosfære er flere millioner grader varm, når Solens overflade kun er 5.500 grader. Forskere vil ved denne solformørkelse prøve at finde en forklaring. (Foto: Nasa © Scanpix)

Der er stadig meget, som forskere ikke ved om Solens atmosfære. Det er en af de ting, som forskerne forhåbentlig kan blive klogere efter dagens solformørkelse.

- Det store problem med Solens atmosfære er, at vi simpelthen ikke forstår, hvorfor den er så varm. Den kan blive flere millioner grader varm. De normale mekanismer, vi har for energitransport, forudsiger, at den ikke skulle være så varm, siger Christoffer Karoff.

En anden ting, vi kan lære, er, hvordan solstorme rejser ud gennem Solens atmosfære. Det gør forskerne ved hjælp af udstyr, der ikke er særligt egnet til satellitter, så derfor har de en unik mulighed ved en total solformørkelse.

- Vi har ikke en ret god forståelse af, hvilken retning solstorme tager ud af Solens atmosfære. Når vi ser en eksplosion på Solens overflade, så ved vi, at der går en halv til to dage, før den rammer Jorden. Vores evne til at forudsige hvilken retning, solstorme tager, er ret dårlig, siger Christoffer Karoff.

Solstorme kan forstyrre radiosignaler i fly. Derfor må fly nogle gange skifte rute for at undgå disse forstyrrelser. På rummissioner kan solstorme være livsfarlige for besætningen om bord på rumfartøjer.

Det gælder om at udnytte solformørkelsen

Hvis man følger den totale solformørkelses bane hele vejen gennem de 14 stater i USA, vil man kunne se solformørkelsen i 93 minutter. Hvis du derimod står stationært langs den totale solformørkelses bane, vil du kunne opleve total solformørkelse i cirka 2 minutter.

Af den grund vil amerikanske forskere opstille teleskoper langs den totale solformørkelses bane for at kunne observere Solens korona i så lang tid som muligt.

NASA planlægger at have to højhastighedsfly til at følge solformørkelsens bane, men det har sine udfordringer, da den totale solformørkelse bevæger sig over USA med en hastighed på mellem 2129 km/t og 3600 km/t. Derfor regner NASA med at kunne observere den totale solformørkelse i cirka 7 minutter.

Se mere om i videoen nedenunder.

Dyr og planters reaktion på solformørkelse

Der har været mange meldinger om, at dyr har opført sig besynderligt under solformørkelser.

Heriblandt at fuglene bliver stille, planter trækker sig sammen, og edderkopper beynder at tage deres spind ned. Det er adfærd, som der normalt kun kan observere om natten.

Ved den aktuelle solformørkelses vil forskere igen få muligheden for at studere dyr og planters adfærd under solformærkelsen. Der er nemlig ikke lavet meget seriøs forskning på dette område.

Det er altid skadeligt at se direkte på Solen - også under solformørkelser. Derfor skal du altid have godkendte briller på, hvis du skal se en solformørkelse. (Foto: beawiharta © Scanpix)

Hvornår er den næste solformørkelse?

Hvis du venter på at se en total solformørkelse i Danmark, så må du vente forgæves. Medmindre du altså regner med at blive på den gode side af 150 år gammel. Den næste totale solformørkelse kommer først til Danmark den 25. maj 2142, hvor den faktisk kun er synlig på Bornholm.

Men fortvivl ikke. Du kan sagtens nå at se en total solformørkelse. Den næste kommer den 2. juli 2019, hvor den vil være synlig i Chile og Argentina.

Hvis du ikke vil rejse helt til Sydamerika, så må du vente til den 12. august 2026, hvor en total solformørkelse vil være synlig i det nordlige Spanien.

Du kan se en liste over totale solformørkelser de næste 10 år her.

Vil du vide mere?

  • Se NASA's livedækning af solformørkelsen (engelsk).

  • ​Artikelserie, der stiller 10 spørgsmål til, hvad vi kan lære af solformørkelser (engelsk).

  • Podcast fra NASA om solformørkelser (engelsk).

  • Video om solformørkelser i et videnskablig og historisk perspektiv (engelsk).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk