Solvarme storhitter på lokale varmeværker: Nu skal der udvides

Mere end 100 danske fjernvarmeværker har investeret i et solvarmeanlæg. Nu udvider flere af dem - bl.a. i Løkken og i Hundested.

I Hundested skal et eksisterende solvarmeanlæg udvides med 1.411 kvadratmeter. (© Arcon-Sunmark)

Padborg har det. Helsinge har det. Øster Toreby har det. Og i Silkeborg har de et kæmpe et af slagsen.

Mere end 100 danske fjernvarmeværker har investeret i et solvarmeanlæg, der producerer miljøvenlig varme i et land, hvor solen ikke altid skinner så meget, som vi kunne ønske os - men alligevel nok til, at den er en god fjernvarme-forretning.

Solvarmen har vundet indpas over de sidste 10 år, og særligt de senere år er det gået stærkt. I 2016 voksede antallet af varmeværker, som investerede i sol med hele 42 procent i forhold til året forinden.

Og nu skal der bygges større.

I både den vendsysselske by Løkken og den nordsjællandske by Hundested er solfanger-producenten Arcon-Sunmark netop gået i gang med at udvide de eksisterende solvarmeanlæg, så de får et solfangerfelt på mere end 14.000 kvadratmeter.

Når de til maj er klar, vil begge værker kunne levere solvarme, der svarer til omkring 450 husstandes årlige varmeforbrug.

Solvarme giver energisparepoint

Også 3-4 andre steder i landet er Arcon-Sunmark i gang med udvidelser.

- Det er en god forretning, fordi udstyret allerede er på plads, så værkerne skal kun investere i flere solfangere og rør hertil, siger Knud Erik Nielsen, der er salgsdirektør i Arcon-Sunmark.

Denne gode forretning blev kun bedre af, at energispareaftalen mellem energi-, forsynings- og klimaministeriet og de danske energiselskaber kom på plads i slutningen af sidste år.

Aftalen forpligter selskaberne til nogle årlige energisparemål.

Og ifølge aftalen kan solvarmeanlæg- og udvidelser, der planlægges inden udgangen af juni 2018, indbringe varmeværkerne nogle af de såkaldte energisparepoint, de skal bruge for at leve op til aftalen.

Danmarks to største solvarmeanlæg

  • Danmarks - og verdens største - solvarmeanlæg ligger på Sejling Hede ved Silkeborg. Det udgøres af 12.436 solfangere, som fylder hele 157.000 m2. Anlægget blev sat i drift i januar i år og kan producere 80.000 MWh årligt. Det er nok til at dække 20 procent af Silkeborgs varmeforbrug svarende til ca. 4.400 husstande. Anlægget er opført af Arcon-Sunmark.

  • I Vojens ligger landets andet største anlæg. Det fylder med sine 70.000 m2 mindre end halvt så meget som anlægget på Sejling Hede. Til gengæld kommer det med et 203.000 m3 stort varmtvandslager, som kan oplagre det sommervarme-vand til vinterbrug og dække 45 procent af varmebehovet hos 2.000 kunder.

  • Kilder: Arcon-Sunmark, Vojens Fjernvarme, Silkeborg Forsyning.

Tillid og billigere varme

Solvarmens succes i Danmark skyldes overvejende to faktorer: Den gode forretning og tilliden til teknologien.

- Anlæggene fungerer i 25-30 år. Nogle af de danske anlæg, der i dag er over 25 år gamle, er i drift og virker endnu, siger Knud Erik Nielsen.

Ydeevnen er også blev markant forbedret det seneste årti, og så er solvarmeanlæggene en god nyhed for fjernvarmekunderne, fordi de er med til at holde prisen på varmen stabil.

De eneste udgifter, når først solvarmeanlægget er i drift, er, at selve investeringen skal betales tilbage, og så koster drift og vedligehold fem kroner pr. MWh varme.

De er også en god nyhed for klimaet. Per 10. kvadratmeter nye solfangere, der etableres, spares atmosfæren for ca. ét ton CO2 på årsbasis, fortæller Knud Erik Nielsen.

Først fyringer, så boom

Selvom 2016 var et rekordår for solvarmen herhjemme, skinnede solen ikke udelukkende over solfanger-producenterne.

Arcon-Sunmark måtte i oktober fyre en tredejedel af sine produktionsmedarbejdere, fordi blanke sider begyndte at indfinde sig i ordrebogen.

- Alle sad og ventede på energispareaftalen og ville ikke investere, før den var på plads, siger Knud Erik Nielsen.

Men nu er der gang i forretningen igen.

- Det er klart, at det boomer lidt herop til deadline i 2018, hvor fjernvarmeværkerne skal have anlæggene på plads. Herefter forventer vi normale tilstande igen, siger Knud Erik Nielsen.

Han tror dog på, at varmeværkerne også i fremtiden vil satse på solvarme, selvom incitamentet om energisparepoint ikke viftes for deres ansigt.

I Vojens ligger et 70.000 m2 stort solvarmeanlæg med et tilhørende 23.000 m3 stort varmtvandslager, der kan holde på varmen fra sommer til vinter. (Foto: © Foto: Lago Laumark-Møller)

Tre gange så meget solvarme om få år

Det er nemlig kun anlæg på op til 8.000 MWh - svarende til 16.000 kvadratmeter - der er omfattet af aftalen. De anlæg er slet ikke store nok til, at varmeværker i større byer kan få gavn af dem.

Men selv uden energispareaftale er solvarme en god forretning, mener Knud Erik Nielsen, og han tror på, at også de store danske byer som København og Aarhus i fremtiden vil se anlæggene som et godt supplement i fjernvarmeforsyningen.

Der er omkring 1,3 mio. solfangere på dansk jord i dag, som fylder omkring 3,5 kvadratkilometer.

Ifølge “Varmeplan Danmark”, der er udført af den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll i samarbejde med Aalborg Universitet, vil tallet i 2020 være fire kvadratkilometer og otte i 2040.