Sommerfugl rejser 1500 km for at dø

Den smukke dagsommerfugl 'admiral' flyver sydpå for at sikre næste generation - og dø.

Admiral-sommerfuglene (sommerfuglen til venstre) er ved at gøre sig klar til at flyve syd på. Om sommeren spiser de nektar fra fx sommerfuglebuske. Om efteråret fylder de depoterne op i fx nedfaldsfrugt. (Foto: Alan Sørensen © DR Brugerbillede)

Hvis du går forbi et æbletræ i denne tid, så vil du sandsynligvis se en masse admiral-sommerfugle, der flokkes omkring nedfaldsfrugten.

Sommerfuglene har brug for at blive tanket op med masser af energi.

Sommerfuglene skal nemlig til Sydeuropa, en flyvetur på måske 1500 km. Og flyveturen kan tage alt fra få dage til et par uger alt afhængigt af, hvordan vejret er.

Total træt - men missionen er ikke fuldført

Man skulle jo tro, at admiralerne vil være totalt udmattede, og de bare trænger til at slappe af, så snart de lander i Sydeuropa.

Men det gælder om at sikre næste generation af sommerfugle, for tiden er ved at rinde ud.

Det forklarer Morten DD, naturvejleder og museumsinspektør, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Molslaboratoriet til P1 Morgen.

Goddag til brændenælder og farvel

Admiralerne flakser straks rundt efter brændenælder, hvor de lægger deres æg, fordi sommerfugle-larverne lever af brændenælder.

- Og først derefter har admiralerne tid til at slappe af - for evigt - for så dør de, siger Morten DD.

- Den nye generation af admiraler lander i Danmark i april-maj næste år, og så er ringen jo ligesom sluttet. Det er fantastisk, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk