Spektakulær stjerneskudsregn er over os i weekenden

Du kan se op til 25 stjerneskud i timen, men chancen er størst på Fyn og i Sydvestjylland.

Den årlige meteorsværm Orioniderne er over os, og den kaster 20-25 stjerneskud af sig i timen, som denne weekend bliver særligt tydelige, fordi månen endnu er ny. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Nu har vi efterhånden sagt endegyldigt farvel til sommeren. Dagene bliver kortere, mørket trænger sig på, og næste weekend stiller vi urene tilbage til normaltid - også kaldet vintertid.

Men der er vist ingen grund til at begræde tabet af den sommer, vi har haft. I stedet kan vi begynde at glæde os over, at vintertid er lig med “stjerneskudstid”.

Og i weekenden topper den årlige meteorsværm Orioniderne, som kan bringe hundredvis af meteorer - altså stjerneskud - med sig.

Fynboer og jyder kan være heldige

Orioniderne producerer normalt mellem 20-25 stjerneskud i timen, og er du heldig, kan du se så mange både natten til lørdag og natten til søndag, hvor månen endnu er ny, og lyset fra den derfor er svagt.

Men det kræver selvfølgelig de rette betingelser, og for de af os, der har kigget op mod oktoberhimlen i dag, ser det en kende trist ud.

Der er dog huller at spore i skydækket henover weekenden, fortæller vagthavende meteorolog ved DMI, Henning Gisselø. Og hullerne dukker frem om natten.

- I aften begynder det at klare op i den sydvestlige del af landet, og både i sydvestjylland og på Fyn ser der ud til at være huller i skydækket både natten til lørdag og natten til søndag, siger han.

Til gengæld skal nordjyderne og sjællænderne ingen forhåbninger gøre sig om at se stjerneskud i denne omgang. Og natten til mandag vil hele himlen over Danmark være indhyllet i skyer.

Rester fra berømt komet

Der forekommer meteorsværme hele året rundt, men det er vanskeligt at se stjerneskud på en lys sommerhimmel.

Men når de lange, mørke dage for alvor sætter ind i oktober, begynder de karakteristiske stjernebilleder at skinne frem på himlen.

De opmærksomme har måske allerede spottet, at stjernebillederne Orion og Store Hund og himlens klareste stjerne Sirius er dukket frem på himmelens.

Orioniderne er en såkaldt mellemstor meteorsværm. I år er den aktiv fra 4. oktober til 14. november.

Sværmen er rester fra den berømte Halleys komet, som blev opdaget allerede af de gamle grækere og kan ses med det blotte øje, når den hvert 76. år flyver forbi Jorden.

Stjerneskuddene fra Orioniderne stammer fra de rester, som Halleys komet har smidt af sig, når den passerer Solen.