Spis dansk og halver dit indtag af sprøjtemidler

Rapport viser, at der er langt færre pesticidrester i dansk frugt og grønt end i tilsvarende udenlandske varer.

Der er kun pesticidrester i 27 procent af de danske grøntsager, mens det gælder for hele 55 procent af grøntsager fra øvrige EU-lande. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

DTU Førevareinstituttet har analyseret 200 forskellige typer af fødevarer for omkring 300 forskellige pesticider. Og er resultatet er ikke til at tage fejl af: Dansk frugt og grønt indeholder langt færre rester af sprøjtemidler end varer fra øvrige lande - både i og uden for EU.

Samlet set er der fundet sprøjterester i 69 procent af prøverne fra konventionelt dyrket frugt og 43 procent af konventionelt dyrkede grøntsager.

Forskerne har udover frugt og grønt også testet animalske produkter som kød, mælk og honning, forarbejdede produkter som juice, vin tørrede krydderurter og chips og kornprodukter. Her fandtes pesticidrester i få færre prøver.

Udgør ikke sundhedsrisiko

Instituttets beregninger viser, at vi kan halvere vores indtag af sprøjtegifte ved at vælge danske afgrøder. Alternativ kan vi vælge økologisk og helt undgå dem - selvom DTU imod økologi-reglerne fandt sprøjterester i 8 ud af 246 prøver fra øko-varer.

I prøverne fra dansk, konventionel frugt blev der fundet pesticidrester i 45 procent af prøverne, mens de samme gjaldt 72 procent af prøverne fra EU-frugt og 74 procent af prøverne fra frugt uden for EU-lande.

For grøntsager gælder pesticid-fundene 27 procent af de danske prøver, 55 procent af EU-prøverne og 43 procent af prøverne fra øvrige lande.

I 33 procent af de udenlandske varer er der i øvrigt fundet rester fra flere pesticider. Det er kun tilfældet i 10 procent af de danske.

Fødevareinstituttet vurderer, at pesticidresterne i de koncentrationer, der er fundet, ikke udgør en sundhedsrisiko, hvis man ellers spiser en almindelig, sund kost.

Fandt forbudt stof i æbler, majroe og mango

I to tilfælde har prøver fra udenlandske majroer og mango dog vist sig at indeholde stoffer, der er sundhedsskadelige. De varer har Fødevarestyrelsen nu tilbagekaldt.

I en pressemeddelelse fra styrelsen fremgår det også, at der er fundet rester af pesticidet prosulfocarb i prøver fra tre danske æbler, selvom stoffet ikke må være i æblesorter.

- Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen i pressemeddelelsen.

Han forklarer, at pesticidet bruges af landmænd til at holde ukrudt fra kornmarkerne, men driver med vinden ind over æbleplantagerne.