Spis naturens vilde urter

I øjeblikket vælter planterne op af jorden og rigtig mange af dem kan spises. Men det er vigtigt at lære dem grundigt at kende, inden man spiser løs.

Ramsløg i skovbunden kan let forvekles med giftige løgplanter, så lær deres duft at kende, inden du tager dem med hjem i køkkenet. (Foto: Maros Markovic © Scanpix)

Brændenælder, mælkebøtter, fladstjerne, fuglegræs, mælder. Strandkål, gederams, lindeblade, engkarse, vinterkarse, vejbred, alm syre og skovsyre.

Det er blot nogle af de planter og urter, som er på vej op ad jorden og som kan udgøre et hjørne af måltidet.

De kan spises alle sammen og en del af dem smager faktisk godt, fortæller naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen Silkeborg til P1 Morgen.

- Vi har gennem de seneste 10.000 år forædlet på en masse af de vilde urter, som gror i naturen fortæller han. Nogle blev store succeser, mens helt opgav at forældre andre planter, da så blev stående tilbage i naturen.

Lær planterne grundigt at kende

- Men det betyder ikke at de nødvendigvis er dårligere at spise, fortæller han. Tværtimod. De var bare dårligere og mere besværlige at dyrke.

Visse planter kan være undervejs i 3-4-5 år, før de er gode, fortæller Jan Kjærgård og peger på asparges som et eksempel på en plante, der ikke gør sig godt i almindeligt landbrug.

Man skal dog ikke pille hvad som helst op ad jorden, da planter generelt er langt mere giftige end svampe, påpeger Jan Kjærgaard.

- Man skal kunne sit kram, men det er heller ikke så besværligt siger han. Det handler om at kende sin begrænsning og lære nogle få arter at kende, som man synes smager godt.

Og der er ingen vej udenom. Man bliver nødt til at lære planterne at kende, så man ikke tager fejl af dem, fortæller Jan Kjærgaard, der opfordrer til at bruge alle sine sanser.

3 retter med vilde urter

Visse planter genkendes på udseendet, mens andre på lugtesansen. Og får man styr på nok, har Jan Kjærgaard et bud på en hel menu, baseret på vilde urter:

  • SURSØD SYRESUPPE: Tilsæt æbler, løg og gulerødder i en urte- eller hønsesuppe og kog grønsagerne møre. Herefter sluttes af med en håndfuld friskskårne syreblade, der koges med til suppen skifter farve fra grøn til olivenfarve.

  • KARTOFFELFRIKADELLER MED URTESALAT: Skvalderkål, løgkarse, vejbred og fuglegræs. Hakkes fint og blandes med mosede kartofler, samt æg og mel for at binde det sammen. Steg det varsomt på en pande som frikadeller og server med en salat af lindeblade, blandet med fladstjerne og det gule fra mælkebøtterne, måske tilsat et drys engkarse.

  • DESSERT: Af stængler fra den lakridssmagende spanske kørvel.

Facebook
Twitter