Spritny raket er milepæl i Kinas rumprogram

En ny udgave af Kinas Lange March-raketter skal gøre landet mere konkurrencedygtigt på kommercielle opsendelser. Og så bruger den mere miljørigtigt brændstof.

Kinas Lange March6-raket blev opsendt fra det nordøstlige Kina med 20 mikrosatellitter om bord. Raketten er første design i en helt ny generation af løfteraketter fra landet. (Foto: CHINA DAILY © Scanpix)

Efter 15 år på tegnebrættet og seks års byggeri og tests, brølede den første Lange March 6-raket lørdag ud i rummet.

Raketten, der hedder Chang Zheng 6 på kinesisk, blev opsendt fra Taiyuan satellit-opsendelsescenter i Shanxi-provinsen i det nordløstlige Kina.

Den er bedre end sin forgænger på alle punkter og markerer den første milepæl i Kinas nye generation af raketter.

- Vi mener den vil styrke kinesiske løfteraketters konkurrenceevne på det internationale marked. Den nye model forbedrer også vores egen adgang til rummet betragteligt, siger Zhang Weidong, chefdesigner ved Shanghai Academy of Spaceflight Technology til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Nyt design i letvægtsklassen

Raketten blev leveret i august og skulle egentlig have været opsendt fredag, men blev forsinket et døgn på grund af tekniske vanskeligheder.

Chang Zheng 6 er den første nye raket, der kan sende satellitter i kredsløb, som Kina har taget i brug i næsten to årtier.

Raketten er positioneret i letvægtsklassen, hvor den konkurerer med ESA's Vega og den russiske Angara-1.

Den kan opsende omkring 1000 kilo i kredsløb om Jorden. Ved den første opsendelse havde raketten 20 mikro-satellitter om bord.

Satellitterne skal bruges til eksperimenter indenfor teknologi og nye produkter, lyder det fra Kinas statslige tv-kanal CCTV.

Raketten forurener mindre

Kina begyndte at udvikle en ny generation af Lange March-raketfamilien i år 2000.

Den største forbedring er indtil videre, at CZ-6 er skiftet fra et meget giftigt brændstof til flydende ilt og raket-petroleum, som også bruges i andre moderne raketter.

Chang Zheng 6 får snart følgeskab af to andre modeller, den medium-tunge CZ-7 og den tunge CZ-5, der skal afsted på deres jomfrurejser i henholdsvis 2016 og 2017.

De tre raketter skal erstatte de nuværende og forældede modeller CZ-3, CZ-3 og CZ-4.

Rumprogram med vokseværk

Lange March raketter har deres navn efter den kommunistiske hærs flugt fra Kuomintang i tredivernes Kina.

Men bortset fra navnet, er der ikke meget fortid over Kinas rumprogram. Tværtimod er det under voldsom udvikling.

Landet er på kort tid gået fra kun sporadisk at kunne opsende forældede raketter til at have et avanceret bemandet rumprogram, der har sendt 10 kinesere ud i rummet.

Allerede i 2013 blev Kina den kun tredje nation efter Sovjetunionen og USA til at lande på Månen. De opsendte den succesfulde robotbil Yutu, der betyder Jadekanin, med en Lange March 3-B raket.

For nyligt meldte kinesiske forskere ud, at de vender tilbage til Månen i 2020, hvor planen er at sende en sonde til Månens bagside.

Kina planlægger desuden at opsende deres egen rumstation i 2020 og har som erklæret mål at udforske Mars - med en eventuel bemandet mission omkring 2040.

På trods af Kinas store teknologiske fremskridt, tillader amerikanerne endnu ikke kineserne at besøge Den Internationale Rumstation.