Stæren holder høstfest i frugt og sprut

Men modsat vi mennesker holder den sig ædru, trods betragteligt indtag af promiller.

En stær vasker sig i vandkanten. Modsat vi mennesker er den i stand til at indtage betragtelige mængder alkohol uden at blive fuld af det. (© Scanpix)

Sæsonen for fænomenet 'Sort Sol' langs Vadehavet er skudt i gang. Titusindvis af stære, på vej fra Norge og Østersølandene, tager sig en pause i Marsken, for at tanke energi, inden de flyver videre mod deres overvintringssteder i det vestlige og centrale Europa.

Det fortæller biolog Christine Røllike Ditlefsen fra Vadehavscentret til P1 Morgen.

- Her i Marsken er der masser af mad til stærene og nogle rigtig gode overnatningssteder, forklarer hun.

Unge stære går efter de lavthængende frugter

Stærene spiser primært insektlarver, som de hiver op af jorden på afgræssede marker. De finder dem ved at stikke deres lukkede næb ned i jorden, hvorefter de spærrer gabet op og hiver larven eller ormen indenbords.

En jagtform, der både kræver snilde, kræfter og erfaring.

Derfor skyder særligt ungfuglene genvej med at nappe sig et frugtmåltid fra toppen af fx kirsebærtræerne, fortæller Christine Røllike Ditlefsen.

Men de holder sig heller ikke tilbage for at gå ombord i al den nedfaldne frugt, fortæller hun. Og den gærer som bekendt og indeholder alkohol.

Enzym nedbryder alkohol super effektivt

Og så skulle man tro, at de så dygtige flyvere blev fulde, når de gik ombord i den nedfaldne frugt, men naturen har indrettet dem med en evne til at komme noget mere appelsinfri gennem det procentfyldte måltid.

- Fugle som spiser bær, nedbryder alkohol langt hurtigere og meget mere effektivt, end vi mennesker fx gør, forklarer Christine Røllike Ditlefsen.

Enzymet, som nedbryder alkoholen hos fuglene er cirka 14 gange så effektivt hos stærene som hos os mennesker.

- Så de bliver altså ikke fulde, som vi gør, når vi drikker en flaske rødvin, forklarer hun.

Hvilket nok er meget godt, da kombinationen af et par hundrede tusinde fugle i tætte flyveformationer og fuldskab næppe ville ende godt.

- Men det er der ingen fare for, slutter biologen.

Stæreflokkene bliver typisk i Marsken til den første nattefrost sætter ind i slutningen af oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk