Stamcelle-gennembrud kurerer blindhed og grå stær

Forskere har givet blinde kaniner synet tilbage ved hjælp af stamceller fra mennesker - og fået stamceller til at regenerere linser i børn født med grå stær.

Stamceller kan betyde store fremskridt i behandlingen af blandt grå stær - og andre øjensygdomme. (© BARRAQUER/ISM/Science Photo Library)

To forskellige studier i seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature, tyder på, at store fremskridt indenfor behandlingen af blindhed er lige om hjørnet.

I det ene studie har den japanske øjenlæge Kohji Nishida fra Universitetshospitalet i Osaka kultiveret menneskelige stamceller, kaldet iPS-celler, til at producere skiver, der indeholder flere forskellige typer af øjenvæv.

Overfor Nature kalder Mark Daniell, der er leder af Centre for Eye Research Australia i Melbourne studiet for ufatteligt:

- Potentialet i den her teknik er svimlende. Det er næsten som et øje i en petriskål, siger han.

Det andet studie, som ikke har noget med det første at gøre, beskriver en teknik hvorved kroppens egne stamceller aktiveres, så de kan regenerere en klar og velfungerende linse i øjnene på børn, der er født med grå stær.

- Det er utroligt. Det er næsten science fiction, siger Mark Daniell til Nature om de to gennembrud.

Dyrker flere slags øjenvæv på samme tid

Resultaterne i det første studie er specielt interessante. Man har tidligere genereret væv fra synsnerven og fra hornhinden, men det er aldrig før lykkedes at skabe flere forskellige typer væv i et enkelt eksperiment.

Nishidas hold af forskere dyrkede forskellige celler i hver deres område, så det var muligt at separere og rense de specifikke typer - blandt andet celler fra hornhinden, synsnerven og linsen.

Se hvordan stamcellerne vokser i hvert deres separate område i videoen her:

media1

Derefter kunne de tage celler fra fx hornhinden og dyrke hornhinde-lag, som så blev transplanteret over i kaniner med defekte horhinder.

På den måde blev kaninerne kureret for blindhed.

Ifølge Mark Daniell kan metoden engang i fremtiden bruges til at reparere øjne i mennesker - uden risiko for, at immunsystemet frastøder fx kunstige linser.

Men det ligger langt ude i fremtiden. Og alt tyder på at metoden bliver meget dyr.

Uklare linser regenererer i børn

Den anden nyudviklede teknik, der egentlig er en forbedring af en kirurgisk metode, er derimod faktisk køreklar.

Den erstatter en velkendt teknik, hvor en kirurg udskifter den uklare linse i øjet på små børn, der har grå stær, med en kunstig linse. I stedet sørger stamceller for at regenerere linsen.

Teknikken er inspireret af en typisk bivirkning ved indsætning af kunstige linser: Linsen bliver uigennemsigtig fordi øjenvævet vokser henover den kunstige linse.

Forskere ved University of California i San Diego ledet af Khang Zhang og øjenlæger fra University of Guangzhou besluttede at finde ud af om dannelsen af det nye væv betød, at kroppen kunne regenerere en hel linse.

Det tyder det altså på, at den kan.

Vi kalder det grå stær når linsen i øjet bliver uklar. Den nye teknik lader øjet regenerere linsen, som så bliver klar igen.

Virker endnu ikke på gamle mennesker

Normalt skærer øjenlægerne en revne i børnenes øjne og fjerner den uklare linse, som erstattes med en af plastik.
Med den nye metode skæres et langt mindre hul, og den syge linse fjernes - men ingen kunstig linse indføres.

I stedet genopbygger de såkaldte LEC-stamceller linsen, og uden at linsen bliver uklar, som det ofte sker med den kunstige udgave. Det tager tre måneder for linsen at regenerere.

Det første spædbarn blev behandlet med metoden for to år siden, og har ifølge Zhang stadig godt syn.

Metoden kræver dog stadig videreudvikling. Børn født med misdannede linser har ofte genetiske problemer, så de regenererede linser også ender med at blive uklare.

Og metoden virker endnu ikke på ældre mennesker, der langt oftere lider af grå stær, da deres linser regenerereralt for langsomt.