Stenslag i 400 kilometers højde

VIDENSKABSBILLEDE En mikroskopisk partikel har beskadiget glasset i den Internationale Rumstations udsigtskuppel.

Stenslaget på ruden i observationskuplen på ISS ses her med det mørke rum i baggrunden. (© ESA/NASA)

Siden 2010 har astronauterne på ISS kunnet nyde udsigten fra rumstationen gennem den europæisk-byggede Cupola, der er en kuppel med vinduer i alle retninger.

Udover at være observationspunkt, styres rumstationens robotarm også herfra.

I sidste måned tog den britiske astronaut Tim Peake dette billede af et "stenslag" i en af kuplens ruder, der er er lavet af en blanding af kvartsglas og borsilikat-glas.

Kollisionen med en mikroskopisk partikel - et støvkorn eller måske en mikroskopisk malingflage - slog en 7 millimeter splint af glasset.

- Jeg bliver tit spurgt om ISS bliver ramt af rumskrot. Ja - det her er splinten i en af Cupolaens vinduer. Jeg er glad for, at det er firedobbeltlags glas, siger Tim Peake til ESA.

Selv små stumper af rumskrot kan være farlige, fordi rumstationen og skrottet bevæger sig rundt om Jorden i meget høj fart.

Af netop denne grund er rumstationen godt afskærmet omkring vigtige områder for at beskytte mandskabet og teknikken om bord. Derfor udgør små kollisioner som denne ingen fare for astronauterne.

Men større objekter kan være et alvorligt problem for fartøjer i rummet. Et objekt på bare én centimeter, kan ødelægge instrumenter og kritiske systemer på fx en satellit.

Alt over én centimeter kan gennemtrænge rumstationens afskærmning, mens objekter på over 10 centimeter kan smadre en satellit eller et rumskib i tusind stykker.

- ESA er forrest med at udvikle og indføre metoder og guidelines til at håndtere kollisioner med vragrester. Og den bedste måde at undgå problemer med skrot i kredsløb er ikke at skabe skrottet i det hele taget, siger Holger Krag fra ESA's kontor for vragrester i rummet.

- Alle nye ESA-missioner skal følge disse regler. De betyder, at brændstoftanke skal dumpes og batterier skal aflades når en mission er ovre, så eksplosioner undgås. Og vi skal sørge for, at satellitter brænder sikkert op i atmosfæren, når deres 25 år lange arbejdsliv er forbi.

https://twitter.com/astro_timpeake/status/730746160944717825

FacebookTwitter