Studerende kæmper globalt for billigere medicin

International studenterorganisation vil presse verdens lande til at støtte FN-løsning, der afskaffer medicin-patenter og øger forskning i infektionssygdomme.

Patenter skal beskytte forskere/opfindere mod, at andre udnytter deres viden. Men det er uheldigt inden for medicin, fordi det gør medicinen dyrere, forsinker den og gør nogle sygdomme uinteressante forskningsmæssigt, mener WHO og den internationale studenterorganisation UAEM. (Foto: Steve Cukrov © stevecuk og Fotolia og Scanpix)

Når forskningsinstitutioner opdager banebrydende nyt, skynder de sig at indhente patent på fremstillingsprocessen og/eller produktet.

Med et patent skal de offentliggøre deres forskningsresultat, men de beholder samtidig retten til opdagelsen og kan så sælge licenser til firmaer, der vil gå videre med udviklingen og har penge nok til licensen.

Inden for medicin betyder patentsystemet ifølge blandt andre FN’s sundhedsorganisation WHO, at prisen for lægemidler og behandlinger presses i vejret. Samtidig er det ikke særlig attraktivt at forske i fx tropiske infektionssygdomme, fordi kunderne – patienter i fattige lande – ikke har penge til medicinen. Ligesom forskningen måske bliver forsinket, fordi kun få har ret til at gå videre med forskningsresultaterne.

WHO har planer om en alternativ løsning på patentproblematikken. I denne uge sætter studenterorganisationen UAEM globalt fokus på problemet for at få politikerne til at støtte WHO.

Åben adgang fremmer forskning

UAEM - Universities Allied for Essential Medicines – består af medicin-, jura og statskundskabsstuderende fra hele verden.

- Vi ønsker et nyt system med fokus på open access, deling af forskningsresultater og fair prissætning med en incitamentstruktur, der fremmer forskning og udvikling i områder, som medicinalindustrien vælger at ignorere, siger Jesper Nørgaard Kjær, talsperson for UAEM Denmark og medicinstuderende ved Aarhus Universitet.

- Fx tropiske infektionssygdomme, som rammer rigtig mange mennesker i lav- og mellemindkomstlande og er en kæmpe sygdomsbyrde, men som der ikke bliver forsket ret meget i, siger han til DR Viden.

Fond giver en sum og sælger billige licenser

Lige nu er der kun ét patentsystem, der gælder for alle produkter og opdagelser. Men i den kontekst er medicin anderledes, fordi det handler om helbredelse. Ny viden, der potentielt kan helbrede syge mennesker, bør deles – udveksles - så man kan udvikle lægemidler og behandlingsformer hurtigst muligt, mener både WHO og UAEM.

WHO har foreslået, at man gennem WHO har en stor fond, som erstatter patenter på medicin. I stedet for et patent, vil forskere og firmaer én gang for alle få en stor sum penge for at finde frem til midlet/metoden.

- På den måde kan andre købe licenser til rimelige priser og forske fx i infektionssygdomme, og de rammer jo både os i de rige lande og mennesker i lav- og mellemindkomstlande, så ordningen vil komme alle til gode, siger Jesper Nørgaard Kjær.

Professor får pris for målsætning om prispolitik

Professor Ali Salanti fra Københavns Universitet er et eksempel på en forsker, der både forsker i én af de oversete sygdomme – malaria - som rammer mange mennesker i fattige lande og samtidig har hjertet på rette sted, mener UAEM.

Mandag fik professoren som led i kampagneugen overrakt UAEM Denmarks første forskerpris ’Medicines For People’ på grund af sin forskning og målsætningen om, at medicinen skal være billig, så den kommer flest mulige patienter til gode.

- Ali Salanti arbejder med et forskningsområde, hvor man ved, at hvis man laver noget medicin, kan man ikke tjene så mange penge på det. Ydermere kan hans lægemiddel mod malaria måske bruges til at behandle andre sygdomme som fx kræft, hvor der er mange kommercielle interesser indenfor. I den forbindelse har han sagt, at hvis det bliver færdigudviklet, skal det kunne sælges til rimelige priser, siger Jesper Nørgaard Kjær.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk