Supermånen topper i eftermiddag

Kig mod den østlige horisont ved 16.40-tiden, og du vil opleve den største måne på himlen i 70 år.

Månen stiger her op over Horne Rundkirke - set fra Bøjden. Billedet er taget af en bruger på dr.dk/vejret. (Foto: © Lone Olsen)

Måske har du været heldig at kigge på Månen en tidlig aften eller tidlig morgen i de seneste par dage og tænkt, at den virker usædvanlig stor. Hvis du har gjort det, så er det, fordi Månen lige nu bevæger sig meget tæt på Jorden.

Allerede søndag den 13. november var Månen stor, men i dag den 14. november er Månen på sit allerhøjeste. I de næste 24 timer er Månen tættere på Jorden, end den har været i de sidste 70 år, hvor den samtidig falder sammen med fuldmåne.

Vil du have det bedste kig på den usædvanligt store måne, skal du kigge mod øst mod horisonten omkring klokken 16.42 og frem. Du vil få det bedste ud af det, hvis du befinder dig et sted, hvor der er mørkt – og fx langt fra byer. Senere på aftenen vil du dog ikke nødvendigvis opleve den som større.

Når du ikke at se supermånen, når den står op, er der også mulighed for at opleve den i sin pragt, når den går ned, det vil sige om morgenen. I morgen vil du opleve det ved cirka klokken 6:53, hvis du er oppe på det tidspunkt.

Og måske er det bedst, at du har morgenplanen klar, fordi desværre skriver DMI, at skyerne driller, og at man derfor kun kan håbe på at få et glimt, hvis man bor på Sydsjælland, Lolland-Falster, Møn eller Bornholm.

Et elliptisk kredsløb

Når Månen er så usædvanlig stor i disse dage, skyldes det, at Månen ikke bevæger sig i en cirkel rundt om Jorden. Det fortæller Tina Ibsen, der er astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium i København.

- Når Månen kredser om Jorden, er det ikke en perfekt cirkel. Banen er i stedet ellipse-formet, hvilket betyder, at Månen nogle gange er tættere på Jorden end andre, forklarer hun og fortsætter:

- Hvis Månens tætteste position falder sammen med fuldmåne, kalder vi det en supermåne, fordi den er ekstra stor på himlen.

I år er der supermåne i både oktober, november og december, men den i november er den klareste. Faktisk er det 70 år siden, at vi har kunnet opleve så stor måne på himlen. Og næste gang, vi kommer til at se en tilsvarende klar måne, er først i 2034.

Så hvis du vil ud og være romantisk og fri til din udkårne i fuldmånens skær, så er det i aften, der virkelig er romantik i luften.

Flere oplevelser over vinteren

Supermåne er blot en af de mange oplevelser, du kan glæde dig til på nattehimlen hen over vinteren. Med de lange mørke nætter er der nemlig rig mulighed for at nyde synet af den stjerneklare himmel.

Er du til stjerneskud, er der mulighed for at se blandt andet meteorregn fra Leoniderne den 16. og 17. november, hvor man kan håbe på gode salver af brændende meteorer.

Hvis man virkelig skal se meteorstorm, skal man vente til den 14. december, hvor vi igen i år kommer i kontakt med meteorstormen fra Geminiderne, der sender over 100 meteorer i timen mod os. Det er normalt en imponerende oplevelse.

Tina Ibsen fortæller, at det i år kan blive en mindre imponerende oplevelse, for Geminidernes stjerneregn falder sammen med årets sidste supermåne, og det betyder, at skæret fra fuldmånen kan dække for lyset fra nogle af de svagere meteorer. Til gengæld er der sidste chance i år for at se vores sølvklare nabo i storform indtil 2034.