Sur eller glad hund? Hunde aflæser hinandens haler

En logrende hale viser, om hunden er sur. Det ved andre hunde også, men bruger de den viden?

Logrende haler kan godt sidde fast på sure hunde. Det hele afhænger af, hvilken vej halerne hovedsageligt svinger. (Foto: Kim Haugaard)

En logrende hundehale er ikke bare en logrende hale.

For hunde har lige som mennesker en højre og venstre hjernehalvdel, der har forskellig betydning. Og derfor kan man ud fra halen faktisk se, om hunden er glad eller sur.

Et italiensk forskerhold fandt for få år siden ud af, at hunde logrer til højre, når de har positive følelser, fx ved at se deres ejere. Logrer hunde derimod til venstre, er de negative over for noget.

Nu viser ny forskning offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, at hunde også aflæser hinandens haler.

Aflæst hundenes reaktioner

Ved at vise videoer med andre hunde reagerede hundene nervøst, når hundene på videoerne logrede til venstre. Mens hundene var helt afslappet, når hundehalerne på videoen logrede til højre.

Giorgio Vallortigara fra Center for Mind / Brain Sciences ved University of Trento i Italien siger, at hundene formentlig ikke har til hensigt at kommunikere deres følelser ud.

Der er nok snarere tale om, at de ikke kan styre deres hale, fordi det måske er en slags sideeffekt af aktivitet i højre henholdsvis venstre side af hjernen.

Praktisk betydning for dyr og mennesker?

Vallortigara vil dog ikke konkludere, at det ikke har nogen praktisk betydning for hundene selv.

Om ikke andet så i hvert fald for hundeejere og dyrlæger.

- Det kunne være, at hundenes logrende haler til venstre / højre kunne bruges smart af dyrlæger, når hundene skal undersøges, siger Giorgio Vallortigara.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk