Tatoveringsrester kan ende i lymfeknuderne

Hudlæge påpeger dog, at der ikke er en dokumenteret fare ved det.

En netop publicaret artikel i det prestigefyldte tidsskrift Nature viser, at partikler fra tatoveringer kan ende i lymfeknuderne. Men slå kold vand i blodet, anbefaler overlæge. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I et nyt forsøg viser tyske og franske forskere, at nanopartikler fra tatoveringsblæk kan transporteres til lymfeknuderne via blodet eller immunceller. Fra lymfeknuderne kan nanopartiklerne spredes i mindre mængder rundt i kroppen.

Ifølge Jørgen Serup, hudlæge og overlæge på 'Tatoveringsklinikken' på Bispebjerg Hospital, er der en potentielt øget risiko ved nanopartikler, men man ved endnu ikke i hvilken grad.

- Vi har endnu ikke set sygdomme forårsaget nanopartikler fra tatoveringer. Og der er ikke en dokumenteret fare ved nanopartikler fra tatoveringer, siger Jørgen Serup.

Men der mangler stadig viden om, hvordan nanopartiklerne påvirker kroppen, understreger Jørgen Serup. Man har dog længe vidst, at partikler fra tatoveringsblæk ender i lymfeknuderne.

Ingen grund til unødig bekymring

Hvis du har eller overvejer at få en tatovering, så skal du ikke være unødigt bekymret.

I et forsøg med mus har Jørgen Serup sammen med andre forskere på Bispebjerg Hospital vist, at selvom tatoveringsblæk kommer i cirkulation i blodet, så giver det ikke kræft. Det hænger sammen med, at leveren er meget effektiv til at afgifte blodet.

- Man kan ikke registrere, at tatoverede mennesker har øget risiko for kræft, for eksempel. Heller ikke hos folk med mange tatoveringer. Så selvom det kommer ind i kroppen, kan vi ikke måle, at det giver skader, siger Jørgen Serup.

Fordi der er 70 millioner tatoverede europæere, mener Jørgen Serup, at det ville være usandsynligt, hvis vi ikke have opdaget en eventuel risiko ved partikler fra tatoveringer.

- På trods af det store antal personer, som er tatoveret, så har vi endnu ikke set nogle tilfælde af sygdomme forårsaget af nanopartikler fra tatoveringer, siger Jørgen Serup.