Temaet fra Star Wars gør også indtryk på pygmæer

Et nyt forskningsprojekt har undersøgt, hvordan musik påvirker mennesker på tværs af kulturer.

Billedet er Jedi-mesteren Yoda fra Star Wars er taget på en udstilling i Lyon 'Star Wars Identities, the Exhibition' som en hyldest til George Lucas film. Billedbureau: Scanpix (Foto: © serge mouraret / Demotix, Copyright 2014 Demotix)

Mange motionsløbere har musik i ørene, når de løber. Ofte er musikken sammensat, så den er tempofyldt og glad. Det kan give løberne lidt ekstra energi, når kilometerne tilbagelægges.

Der findes playlister med musik særligt velegnet til træning, for selv om musiksmagen svinger fra menneske til menneske, opfatter man normalt stemningen i musikken ens.

Et tysk-canadisk forskningsprojekt har ved hjælp af smileys nu fundet ud af, at visse aspekter i musikken rører mennesker på tværs af vidt forskellige kulturer.

Pygmæer og canadier

Forskerne fra McGill University og University of Montreal i Canada og Technische Universität Berlin i Tyskland har rejst dybt ind i regnskoven i Congo og spillet musik for 40 Mbenzélé-pygmæer, og de har ladet 40 canadier nær Montreal lytte til samme musik.

Musikken var brudstykker af vestlig orkestermusik og filmmusik fra blandt andet Star Wars og traditionel pygmæmusik. Den vestlige musik skulle på papiret repræsentere stemning af ro, uro, glæde, angst og sorg, mens pygmæmusikken var ’optimistisk’.

Forsøgsdeltagerne skulle beskrive musikken med humørikoner, og man målte deres puls, åndedræt og håndsved.

- Vores store opdagelse er, at lyttere fra meget forskellige kulturer reagerede på samme måde på, hvor spændende eller beroligende musikken var, siger Hauke Egermann, Technische Universität i Berlin i en pressemeddelelse.

Pygmæer bruger musik til at skabe ro

Den væsentligste forskel på pygmæerne og canadierne var, at canadierne beskrev den vestlige musik ud fra en meget bredere vifte af følelser end pygmæerne gjorde, når de lyttede til deres egen og den vestlige musik.

Forskerne mener, at det skyldes, at musik spiller forskellige roller i hver kultur.

- Negative følelser forstyrrer harmonien i skoven i pygmækulturen, og følelserne er derfor farlige, siger Nathalie Fernando fra musikfakultetet på University of Montreal. Hvis en baby græder, vil Mbenzélé synge en glad sang. Hvis mændene er bange for at gå jagt, vil de synge en glad sang.

- Generelt anvender man musik i denne kultur til at fjerne alle negative følelser, så det er egentlig ikke overraskende, at Mbenzélé føler, at al den musik, de hører, gør dem godt, siger hun.

  • Nathalie Fernando fra musikfakultetet på University of Montreal forklarer her landbyboboerne i Congos regnskov om forsøget. (Foto: © University of Montreal, University of Montreal)
  • På billedet er Mbenzélé-pygmæer i Congo i gang med at lytte til musik. (Foto: © University of Montreal, University of Montreal)
  • På billedet er forskere i gang med tilsvarende musikforsøg i Montreal i Canada. (Foto: © McGill University, McGill University)
1 / 3

Både kultur og universelle træk

Forskere har tidligt forsøgt at finde ud af, om mennesker reagerer på musik ud fra deres kultur, eller om musikken har universelle træk. - Nu ved vi, at det faktisk er lidt af begge dele, siger Stephen McAdams, fra McGill 's Schulich School of Music.

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

Herunder kan du se en video med projektet. Den er på fransk.