Test-skema: Lider dit barn af træningsafhængighed?

Nyt spørgeskema kan vise børn og forældre, om barnet er afhængig af sport på en usund måde.

Du kan sagtens træne 10 timer om ugen uden at være træningsafhængighed. Der er bare nogle mennesker, hvor der er en sammenhæng mellem træningsmængde og træningsafhængighed, siger psykolog Mia Beck Lichtenstein. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © DR videnskab)

Når det vigtigste i ens liv er træningen, er der risiko for, at man bliver ramt af træningsafhængighed. Det har store fysiske og psykiske konsekvenser, og på sigt kan det føre til et dårligt liv.

Hidtil har man talt om træningsnarkomani blandt voksne. Men det kan også ramme børn og unge, forklarer psykolog Mia Beck Lichtenstein på Syddansk Universitet. Og derfor er det vigtigt at opdage problemet, så de kan få hjælp.

Mia har netop fået udviklet et spørgeskema til børn og unge og et spørgeskema til deres forældre. De to skemaer kan give en fornemmelse af, om barnet eller den unge har brug for hjælp.

Specielt til børn og unge

Hidtil har man kun haft et spørgeskema til at måle træningsafhængighed blandt voksne. Skemaet er udviklet af nogle af verdens førende forskere inden for afhængighedslidelser – primært adfærdsafhængighed – træning, arbejde, shopping, spil og internettet. Det skema har hun fået oversat til dansk.

Nu har hun fået udviklet de to nye skemaer, så spørgsmålene passer til børn og unge og deres forældre.

Mia Beck Lichtenstein og hendes kolleger er som de første i verden gået i gang med at måle, om de nye skemaer kan sige noget fornuftigt om børn og unges afhængighed af sport.

Forældre underrapporterer problemerne

Et foreløbigt og meget interessant resultat er, at forældrene har en tendens til at underrapportere problemer hos deres børn.

- Det vil sige, at barnet opfatter sig selv mere forpint, end forældrene opfatter barnet. Dette er en tendens, som er set i andre studier, hvor børn og forældre skal angive følelsemæssige problemstillinger fx tristhed og angst, siger Mia Beck Lichtenstein til DR Viden.

Du kan se skemaerne i de to link herunder

Ph.d Cup 2015 – forstå forskningen

Mia Beck Lichtenstein forsvarede i 2014 sin ph.d.-afhandling ved Syddansk Universitet. Hun arbejder i dag som adjunkt på Institut for Psykologi og som autoriseret psykolog i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Hun er en af de otte finalister i Ph.d. Cup 2015, som DR, Dagbladet Information og Lundbeckfonden står bag.

I konkurrencen dyster forskerne om at formidle deres forskning på en måde, så de fleste mennesker kan forstå det uden at have særlig viden om emnet på forhånd.

Du kan opleve Mia Beck Lichtenstein og de syv andre finalister i et show på DR2 lørdag den 18. april 2015.

Facebook
Twitter