Tigre taber håbløs kamp mod palmeolie-industri

De kritisk truede Sumatra-tigres antal er faldet med 17 procent, men regnskov ryddes fortsat for at gøre plads til palmeolie-plantager.

En Sumatratiger i fangenskab. (Foto: STRINGER/INDONESIA © Scanpix)

Der er palmeolie i tusindvis af de produkter, vi benytter i vores dagligdag: Shampoo, chokolade, stearinlys og pizzaost er bare nogle få eksempler på daglig- og fødevarer, der indeholder olien, som herhjemme oftest går under navnet ‘vegetabilsk olie’.

Olien er billig, neutral i smagen og mister ikke sin konsistens over tid. Men der er en beskidt og fedtet bagside af medaljen: Hvert år ryddes ubegribeligt store områder af tropisk regnskov for at gøre plads til oliepalmer i et marked, hvor efterspørgslen bare stiger.

Og det går ud over natur og dyreliv. Blandt andet i Indonesien, der sammen med Malaysia står for omkring 85 procent af den globale produktion af palmeolie.

Bestand falder trods indsats

I Indonesien - på øen Sumatra - lever Sumatratigeren. Og her kæmper arten, der er kendetegnet ved at være den mindste tiger-art, en efterhånden håbløs kamp mod skovrydning.

En undersøgelse, der netop er udgivet i tidsskriftet Nature Communications, viser, at antallet af sumatratigre faldt med 17 procent fra 2000-2012. Og det på trods af, at både den indonesiske og australske regering og flere natur- og miljøorganisationer har gjort en solid indsats for at bevare tigrene de senere år.

Tigrene er fanget

Undersøgelsen er udført af forskere fra Nanyang Technological University i Singapore, der har brugt et år på at følge tigrene i Sumatras skove.

Forskerne har fokuseret på antallet af yngledygtige hun-tigre, da det er altafgørende for artens overlevelse. De ved ikke præcis, hvor mange tigre der er tilbage på Sumatra, men natur- og miljøorganisationen WWF anslår, at det er helt ned til 400 individer.

For at en bestand skal kunne overleve på sigt, skal der være mindst 25 ynglende hunner, og forskerne fandt ud af, at der kun er to bestande tilbage, hvor det er tilfældet - mod 12 for 70 år siden.

Med andre ord er tigrene nu ‘fanget’ i to skovområder. Og de områder krymper på grund af skovrydning, som primært sker for at høste plads til oliepalmerne.

Arbejdere aflæser frugter fra palmeolietræer på Sumatra. Olien udvindes af frugterne. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)

Flere tigre på mindre plads

Indonesien er det sted i verden, hvor regnskoven skrumper allermest. Fra 2000 til 2012 har landet mistet 37 procentaf sin oprindelige skov, og tigrene er da også allerede forsvundet fra to af landets andre øer: Java og Bali.

De faldende tiger-tal er ekstra nedslående, fordi det faktisk er lykkedes den indonesiske regering at sætte en stopper for en del af det krybskytteri, dyrene også har lidt under.

Undersøgelsen viser, at antallet af tigre pr. kvadratkilometer på Sumatra er steget med 4,9 procent i samme periode fra 2000 til 2012. Men skovrydningen fortsætter, og hvis den ikke får en ende, vil tigrene på kort sigt forsvinde.

Hver tiger har nemlig brug for et areal på omkring 240 kvadratkilometer til sit territorium. Et område, der svarer til halvdelen af Bornholm.

Facebook
Twitter