Tomater går i blodet

Danske forskere har fundet DNA fra tomater i vores blod.

Tomater mætter ikke kun - de går også én i blodet. (Foto: Ruthie Hansen)

En saftig krydret rød tomat smager ikke bare godt - den går også bogstavelig talt i blodet. Danske forskere har nemlig fundet DNA, altså arvemasse, fra tomater i vores blod. Og det er faktisk vældigt overraskende.

Tidligere har man nemlig ment, at den mad vi spiser, kommer ned i maven, hvor den bliver nedbrudt. Smådelene bliver så brugt som byggeklodser til at bygge vores krop op, mens resten bliver vasket væk.

De dele af maden, man kan bruge, kommer altså ind i kroppen og de dele, man ikke kan bruge, bliver ført ud igen. Men det dogme skal måske skrives om.

Vores mad kommer ind i blodet

- Det vi har fundet er, at der kommer lange stykker DNA ind i dit blod og det er helt nyt, forklarer en af forskerne Simon Rasmussen, lektor på Center for Biologisk Sekvensanaslyse på DTU til DR.

Vi optager altså stykker af tomatens DNA i vores eget blod. Og det er vældigt overraskende.

Rent faktisk er det så overraskende, at forskerne selv blev forbløffede over deres fund. De var nemlig i gang med at lede efter noget helt andet, da de tilfældigvis faldt over tomat-DNA'et i blodprøver.

Forskerne testede deres overraskende fund

Forskerne blev rent faktisk så overraskede, at de for en sikkerheds skyld også gennemgik andre forskeres prøver - og her fandt de også DNA fra maden i blodet. Det er ikke kun DNA fra tomater, der går i blodet; det gælder også fx kartofler og ris.

Forskerne har meget arbejde tilbage endnu, hvor hvad tomatens DNA gør, når det er kommet ind i blodet, ved de endnu ikke. Ligesom de også skal finde ud af, hvordan DNA'et overhovedet kommer ind i vores blodbane.

En ting ved de med sikkerhed og det er, at DNA'et kun kommer ind i vores blodbane og ikke i menneskets eget DNA, så man skal altså ikke være nervøs for at blive det, man spiser. Hverken tomat eller kartoffel.

Facebook
Twitter