Trækfugle holder stædigt fast i Vadehavet

For 20 år siden, ville stærene for længst have forladt Danmark, men ikke i dette milde efterår.

I 1990'erne forlod stærene Danmark i midten af oktober, men i år indtræffer sæsonens nattefrost først i midten af november og betyder dermed et sent farvel til den elegante trækfugl. (© Scanpix)

Om valgkampene langs Vesterhavets kommuner er af særligt spændende karakter, når man er fugl, er uvist. Men faktum er, at en række af de trækfugle, der for længst burde være søgt mere vest og syd på, stadig befinder sig langs Jyllands vestkyst.

Det fortæller naturvejleder Klaus Melbye fra Vadehavscentret til P1 Morgen.

- Særligt stærene har overrasket os rigtig meget i denne sæson, siger han.

Manglende nattefrost giver forsinkelser

Normalt tager drager de af sted i slutningen af oktober - for 20 år siden allerede i midten af oktober - men nu bliver de til midten af november.

Selvom det i dagens anledning kan være fristende at give kommunal- og regionalvalget æren, skyldes de bevingede forsinkelser naturligvis årets meget milde efterår, forklarer han..

- Nattefrosten plejer at være signalet til at de trækker videre til Midtengland, så derfor forventer vi at de tager af sted indenfor de næste dage, siger Klaus Melbye.

Vadefugle har fortsat masser af føde

Foruden stærenes meget usædvanlige forsinkelse, har det milde vejr også betydet, at man stadig kan se en lang række vadefugle, der normalt også ville være trukket mod mildere himmelstrøg.

Det drejer sig blandt andet om islandske og almindelige ryler, hjejler og rødben i store mængder, fortæller lederen af Vadehavscenteret.

Hvor de kommer fra på tundraen, er de vant til en gennemsnitstemperatur på omkring 10 grader - så når der i dagtimerne langs Vadehavet er 12-14 grader, kan fuglene sagtens finde masser af føde på havbunden, forklarer han.

Men kommer frosten, vil også de trække af sted mod lunere egne.

Facebook
Twitter