Træningsafhængighed eksisterer også i fodbold

Konkurrencen og det sociale netværk på banen kan få spillere til at trodse skader og sygdomme.

Jeg tror ikke, at det er fodbolden som sådan, der er ’skurken’. Det er nok mere den hårde træning med evigt fokus på forbedringer og konkurrencen - og tankegangen 'nok er aldrig nok', siger Mia Beck Lichtenstein. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © DR videnskab)

Ordet træningsafhængighed får mig til at tænke på en meget veltrænet person, der dagligt tilbringer timer i et fitnesscenter for at gøre kroppen endnu mere perfekt. Eller en person, der dagligt løber lange udmagrende ture.

Men jeg kunne lige så godt tænke på en fodboldspiller. Det siger psykolog Mia Beck Lichtenstein, der som den første i Danmark har forsket i træningsafhængighed.

Hendes ph.d.-projekt på Syddansk Universitet viser, at der ikke er forskel på individuel træning og holdsport – her fodbold, når det gælder risikoen for at blive afhængig af sport.

- Der er bare forskel på motivationen ved de to forskellige træningsformer, siger Mia Beck Lichtenstein til DR Viden.

En kultur hvor man træner meget

Det var overraskende for Mia Beck Lichtenstein, for hun havde forventet, at afhængighed var mere udbredt inden for fitness.

- Men inden for fodbold er der også nogle, der bliver afhængige. Dele af sporten er åbenbart præget af en kultur, hvor man træner meget, hvor man kan lægge lidt ekstra træning ind, og hvor træningen betyder rigtig meget for ens identitet og ens liv, siger Mia Beck Lichtenstein.

Spørgeskema med seks væsentlige udsagn

I sit forskningsprojekt har hun og en kollega ud over svar fra 400 fitnessbrugere kørt rundt til sub-elite fodboldklubberne på Fyn og delt spørgeskemaer ud, hvor man ved hjælp af seks udsagn kan få en fornemmelse af, om folk er afhængige af træning.

Hun har fået svar tilbage fra knap 200 fodboldspillere, både mænd og kvinder. Langt de fleste er mellem 20 og 45 år gammel.

Spørgeskemaet er bedre og mere præcist til at måle træningsafhængighed i fitness end i fodbold.

- Men det er sikkert nok til, at det kan give en indikation på, at hvis man i høj eller meget høj grad kan genkende de seks udsagn, er der stor sandsynlighed for, at man træner rigtig meget, at man træner på trods af sygdom og skader, og at man selv oplever at være afhængig af træning, siger Mia Beck Lichtenstein.

Konkurrence og socialt netværk

Hun og hendes kolleger ved endnu ikke, hvorfor holdspil kan gøre spillerne afhængige, men det må handle om motivation for at træne. For fitnessgruppen handler det om at regulere sin krop, vægt og blive sund.

- Vi ved faktisk ikke, om det er fodbolden, der fører til træningsafhængighed. Eller om det blot er den daglige fysiske aktivitet. Det kan også være personer med særlige risikoprofiler som perfektionistiske, ambitiøse konkurrencemennesker, der søger de træningsmiljøer, hvor de kan give den max gas med træningen igen og igen, siger Mia Beck Lichtenstein.

- Jeg tror ikke, at det er fodbolden som sådan, der er ’skurken’. Det er nok mere den hårde træning med evigt fokus på forbedringer og konkurrencen - og tankegangen 'nok er aldrig nok', siger hun.

- Men symptomerne på træningsafhængighed både i fodbold og fitness er de samme. Konsekvenserne af at træne for meget og nedprioritere sit helbred er de samme, siger hun.

Fodboldbørn med spiseforstyrrelse

Mia Beck Lichtenstein er adjunkt på Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet og autoriseret psykolog i Psykiatrien i Region Syddanmark. Hun har tidligere arbejdet syv år på Center for Spiseforstyrrelse i Odense.

Gennem sit arbejde der har hun også oplevet fodboldbørn komme ind med spiseforstyrrelse og med symptomer på træningsafhængighed.

- De følte, at de skulle præstere hele tiden, og det er et miljø, hvor der er rigtig meget konkurrence, fordi der er kamp om pladserne, og der bliver forventet meget af spillerne, siger Mia Beck Lichtenstein.

Oplevelsen af at miste alt

Hun forklarer, at inden for fodbold er der i nogle klubber megen fokus på træning, kost, fedtprocenter og præstationer. Miljøet er meget ambitiøst.

- Derfor kan nogle spillere føle, at der bliver holdt øje med dem hele tiden. De tænker, at man ikke kan tåle at misse ret mange dage på grund af en skade, for så ryger man af holdet. Og mister i øvrigt samtidigt det sociale sammenhold med de andre på holdet, siger Mia Beck Lichtenstein.

Derfor har spillere svært ved at holde pause under skader og sygdom, for så forsvinder netværket.

- Hvis man har bygget hele sit netværk op omkring sit hold eller sin træning, er det rigtig sårbart, hvis man får en skade eller bliver sat af holdet. – så kan det føles som om, at man mister alt – mister sig selv, forklarer Mia Beck Lichtenstein.

Trænere skal opdage træningsafhængighed

Hun mener, at det er meget vigtigt, at trænerne bliver uddannet i at spotte både spiseforstyrrelser og træningsafhængighed.

Fx hvis spillere taber sig meget, pigerne ikke længere har menstruation, og at nogle træner ekstra meget og er meget optaget af træningen.

Trænerne skal samtidig være klar over, at megen fokus på fedtprocenter, kost og træningsmængder, kan trigge nogle spillere.

Hun anbefaler derfor, at klubber laver handlingsstrategier for træningsafhængighed, ligesom der er lavet dopingstrategier.

De fleste stortrives med sporten

- Vi skal passe på ikke at sygeliggøre folk, der er passionerede eller vildt engageret i deres idræt, for idræt kan gøre noget vildt godt for mennesker, og gennem sporten kan vi finde et godt, sundt netværk. Men vi skal være opmærksomme på at hjælpe de 5 procent, hvor det kammer over og bliver til træningsafhængighed, siger Mia Beck Lichtenstein.

- De fleste fodboldspillere nyder jo deres sport og stortrives. Igen er det kun en lille gruppe, som ikke tåler de miljøer, hvor der er store præstationskrav i kombination med deres sårbare personlighed, siger hun.

Ph.d Cup 2015 – forstå forskningen

Mia Beck Lichtenstein forsvarede i april 2014 sin ph.d.-afhandling ved Syddansk Universitet. Hun er en af de otte finalister i Ph.d. Cup 2015, som DR, Dagbladet Information og Lundbeckfonden står bag.

I konkurrencen dyster forskerne om at formidle deres forskning på en måde, så de fleste mennesker kan forstå det uden at have særlig viden om emnet på forhånd.

Du kan opleve Mia Beck Lichtenstein og de syv andre finalister i et show på DR2 lørdag den 18. april 2015.