Du har måske prøvet at blive så træt, at du fysisk ikke kunne holde øjnene åbne mere.
Men hvad der præcis får os til at blive trætte, det ved man faktisk ikke helt, fortæller Birgitte Kornum, som er seniorforsker i søvn og søvnsygdomme på Rigshospitalet:
- Vi ved, at der er et eller andet, der bliver mere og mere af i hjernen, når vi er vågne. For vi bliver mere og mere trætte, jo længere vi er vågne. Men hvad det her et-eller-andet er, dét ved vi faktisk ikke.
Alligevel kan vi se, at vi gennem den dybe søvn får fjernet den mystiske træthedsfaktor ved at sætte en rengørings- og oprydningsproces i gang i hjernen.
Den dybe søvn fjerner trætheden
Jo mere trætte vi er, når vi går i seng, jo længere tid vil vi tilbringe i den dybe søvn:
- Og det er den dybe søvn, som fjerner trætheden, fortæller Birgitte Kornum.
Og netop i den dybe søvn viser dansk forskning, at hjernen gennemgår store forandringer:
- Der sker primært to ting i den dybe søvn: Væskeflowet gennem hjernen bliver større, så affaldsstoffer fjernes, og forbindelserne mellem hjernecellerne bliver omstruktureret, så de er mere effektive, når vi vågner, siger Birgitte Kornum.
Man kan populært sige, at hjernen bliver gjort ren og ryddet op - så den kan fungere optimalt, når vi vågner igen.
Hjernen kan ikke gøre rent, når den er vågen
Vi bruger omkring 1/3 af vores liv på at sove. Det er rigtig meget tid.
Men der er en hel enkel forklaring på, hvorfor vi er nødt til det, fortæller Birgitte Kornum:
- Når vi er vågne, foregår der en hel masse elektrisk aktivitet i hjernen. Det kræver, at hjernen er i en anden tilstand end dén, som den er i, når vi er i dyb søvn.
Så vi kan simpelthen ikke lade hjernen blive skyllet igennem og gjort ren, samtidig med at der er den hjerneaktivitet, som karakteriserer den vågne tilstand.
Og netop derfor er trætheden altså et godt signal om, at vi er nødt til at lukke hjernens normale aktivitet ned og gøre hovedrent.
Kræver masser af energi
Det er ikke kun hjernen, som hviler sig, når vi sover. Kroppen får også en velfortjent pause.
Men den pause kunne vi også sagtens opnå med vågen hvile. Vores behov for søvn må altså primært skyldes hjernens behov for oprydning og rengøring. Men netop fordi der sker så stor aktivitet i hjernen, er søvnen ikke energibesparende for kroppen, lyder det lidt ironisk fra Birgitte Kornum:
- Søvn er faktisk en ret aktiv proces. Hjernen bruger masser af energi, når den er i dyb søvn, fortæller hun.