Truede næsehorn skal flyttes til Australien

I alt 80 næsehorn skal være en biologisk backup i tilfælde af, at dyrene uddør i Afrika.

Et hvidt næsehorn med sin kalv i Pilanesberg National Park i Sydafrikas nordvestlige del. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

Af de store landpattedyr er få mere truede end de sorte og hvide afrikanske næsehorn. Over 5000 er blevet skudt af krybskytter siden 2010 i Sydafrika alene.

Krybskytteriet mod de stærkt truede dyr er blevet så stort et problem, at et nye projekt vil forsøge at flytte næsehornene til Australien for at redde dem.

Australian Rhino Project vil allerede til maj i år flytte de første næsehorn, som skal fungere som en biologisk backup i tilfælde af at krybskytterne i Sydafrika får presset næsehornene tæt på udryddelse.

I alt vil organisationen flytte 80 næsehorn de næste fire år.

- Der er ikke noget sikkert sted for næsehorn i Afrika i dag, siger projektets skaber Ray Dearlove til ABC News i Australien.

- Næsehornene er uddøde fra toppen og ned til Sydafrika, hvor 85 til 90 procent af alle hvide og sorte næsehorn, der er tilbage i verden, lever.

Næsehornene flyttes først til en zoologisk have i Johannesburg, hvor de bliver holdt i karantæne i to måneder.

Herefter flyves næsehornene til Taronga Western Plans Zoo i Australien, hvor de igen skal igennem to måneders karantæne.

Til sidst flyttes de til en safari park drevet af Monarto Zoo, som ligger ved Adelaide.

Tilknyttet projektet er et råd af forskere, som overvåger flytningen og dens indvirkning på næsehornene.