Trykbølger fra bomber giver soldater hjerneskader

Ny viden om hjerneskader hos amerikanske krigsveteraner kan gøre behandlingen bedre.

Amerikanske forskere har fundet kroniske forandringer i hjernecelle-aktiviteten i bestemte områder af hjernen hos krigsveteraner, der har været udsat for eksplosioner. (Foto: Aaron Amat - Fotolia © Aaron Amat - Fotolia - Scanpix Iris)

Flere end en kvart million amerikanske soldater har pådraget sig en mild traumatisk hjerneskade (MTBI) i forbindelse med, at de har været udstationeret i krigsområder som Irak og Afghanistan.

Forklaringen på diagnosen MTBI er, at gentagne bombeeksplosioner virker ligesom gentagne hjernerystelser og kan give hjerneskader.

Hidtil har man ikke vidst, hvordan soldaternes hjerner bliver påvirket. Nu mener forskere fra veteranstøttetjenesten VA Puget Sound Health Care System og University of Washington i USA, at de har opdaget noget, som på sigt kan føre til mere effektive behandlinger af krigsveteranerne, skriver universitetet i en nyhed.

Skaderne minder om bokseres skader

Forskerne har fundet ud af, at jo flere bombeeksplosioner veteraner har været udsat for, jo flere kroniske forandringer opstår der i hjernecellerne i bestemte områder af hjernen.

Dyreforsøg med mus udsat for eksplosioner viser samme påvirkninger af hjerneceller i lillehjernen.

Fundene svarer til de forandringer, man for 40 år siden gjorde blandt pensionerede boksere, der gennem sporten havde været udsat for gentagne slag på hovedet og hjernerystelser over en længere periode. Og den viden kan man ifølge forskerne linke sammen.

Mere fokus på de følelsesmæssige problemer

Mild traumatisk hjerneskade og posttraumatisk stresslidelse, PTSD, er nogle af de usynlige sår, som soldaterne vender hjem med. 75 procent af patienterne med MTBI lider også af PTSD.

Lillehjernen styrer bevægelser, og man mener, at lillehjernen også kan påvirke følelser. Og mange krigsveteraner er netop plaget af problemer med humør, irritabilitet og impulsivitet.

- Disse resultater tyder på, at vi skal være mere opmærksomme på, hvordan MTBI påvirker lillehjernen, hvis vi ønsker at forstå de følelsesmæssige vanskeligheder, som veteraner med MTBI har, siger en af forskerne, Dr. Elaine Peskind fra VA Puget Sound. Forskningsresultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter