Tunfisk skyllet op på strand i Jammerbugten

Fiskeekspert kalder fundet af atlantisk tun på en dansk kyst for en sensation.

Tunfisk fundet strandet ved Jammerbugten 25. september. (© Privatfoto)

I slutningen af september skyllede der en lille 115 cm lang tunfisk op på kysten ved Jammerbugten i Nordvestjylland.

Et par tyske turister fik skubbet den ud igen, men nåede at tage et par billeder, inden den sandsynligt syge tun fandt vand under bugen.

Omkring ti danske observationer siden 1960'erne

Henrik Carl fra Zoologisk Museum i København, der leder Fiskeatlas.dk, er kommet i besiddelse af turisternes billeder og kalder fundet en sensation.

- Der har blot været omkring et par håndfulde observationer af tun i danske farvande siden 60'erne, siger han til dr.dk/viden og fortæller, at der løbende har verseret rygter om deres tilstedevær langs de danske kyster.

- Men der har ikke været billeder eller andre håndfaste beviser indtil nu, siger han.

Var tidligere ganske almindelig langs Danmarks kyster

Op til midten af 1900-tallet var den dog ganske almindelig i de danske farvande, men siden er det gået stærkt nedad bakke for bestanden, fortæller Henrik Carl.

Mens vi taler med ham, bladrer han i historiebøgerne og læser op, hvordan man i oktober 1951 fangede cirka 4000 tunfisk sydvest for Anholt. Et eksempel på hvor hårdt man tidligere er gået til værks.

- Det har unægtelig gjort et stærkt indhug i bestanden, mener Henrik Carl.

Bliver op til 500 kilo

Atlantisk tun lever, som navnet antyder, i Atlanterhavet, men bevæger sig også ind i Middelhavet og fanges af og til så langt væk som i Kroatien, forklarer han.

De kan nemt opnå en kampvægt på over 500 kilo og bliver ganske mange år gamle. Hvis de vel at mærke undgår fiskerne.

I takt med at sushi har vundet indpas verden over, er tunen blevet mere og mere værdifuld. En enkelt tun kan således være flere millioner kroner værd, fortæller Henrik Carl.

Derfor er det også svært at lave en effektiv bevaringsindsats for den, selvom den primært lever af fisk som makrel, sild og hornfisk, som der findes masser af i de danske farvande.

Men da tun er en udpræget stimefisk, tyder fundet meget på, at der er flere tun på vores breddegrader i øjeblikket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk