TV-legende lægger navn til sjælden sommerfugl

Naturformidlingens grand old man David Attenborough har lagt videnskabeligt navn til sin art nummer 11.

Den sjældne sommerfugl Euptychia attenboroughi lever i lavtliggende områder af det nordligste Amazonas. Billedet viser hhv over- og undersiden på hannen. (Foto: ANDREW NEILD © Natural History Museum London)

Beskrivelsen af en nyfunden sjælden sommerfugl fra Amazonas præsenteres i dag i det videnskabelige tidsskrift ZooKeys og den har fået det videnskabelige navn Euptychia attenboroughi. Selvfølgelig opkaldt efter den legendariske tv-vært David Attenborough, der dermed får en organisme opkaldt efter sig for 11. gang.

Sommerfuglen lever indenfor et 500 kilometer langt bælte i det nordligste Amazonas, som breder sig gennem Venezuela, Colombia og Brasilien og tilhører underfamilien af randøjer.

Den britiske tv-legende, der har formidlet naturens gang i en menneskealder, har ved tidligere lejligheder fået opkaldt både fisk, insekter, planter og sågar en dinosaur efter sig. Sommerfuglen er dog den første art som har fået det videnskabelige efternavn 'attenboroghi. Den har endnu ikke noget dansk navn, men er på engelsk døbt Attenborough's Black-eyed Satyr. Forskerne bag fundet er i færd med at beskrive omkring 30 andre arter af samme familie, men hvad de kommer til at hedde, melder historien ikke noget om.