Type 2-diabetes hos 3-årig: Livsstilssygdomme rammer småbørn

Læger kan ikke udelukke ’voksen’sygdomme, selv om patienterne er små børn, viser eksempel fra USA.

Barndommen skal være fyldt med sund mad og fysisk aktivitet, så børn ikke bliver syge af livsstilssygdomme. Og man bør tjekke børn, der vejer alt for meget, så man hurtigt kan sætte behandling i gang, hvis de er syge, mener Dr. Michael Yafi. (Foto: Valentyn Volkov © volff og Fotolia Scanpix Iris)

For et par år siden opsøgte en amerikansk familie med en 3,5 år gammel datter lægen Dr. Michael YafiUniversity of Texas Health Science Center i Houston i USA.

Datteren var overvægtig ligesom sine forældre, og hun havde symptomer på diabetes, for hun var meget tørstig og tissede alt for ofte. Men undersøgelsen viste, at hun ikke havde type 1-Diabetes, som man ikke kan helbrede.

Pigen havde ikke fejlet noget tidligere, og hendes fødselsvægt havde været normal, og der var ingen fortilfælde af diabetes i familien. Men familien levede usundt med meget sød og fed mad, og nu vejede hun 35 kilo som 3,5-årig – hvilket placerede hende vægtmæssigt blandt bare fem procent af børnene på hendes alder.

Efter flere undersøgelser viste det sig, at pigen havde type 2-diabetes, som er en livsstilssygdom der ellers først opstår senere i livet på grund af usund kost og for lidt fysisk aktivitet. Pigen menes at være blandt de yngste type 2-diabetes-patienter i verden, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Alarmerende historie der peger fremad

Lægen Michael Yafi har fremlagt historien torsdag eftermiddag på den årlige diabeteskongres i European Association for the Study of Diabetes (EASD) i Stockholm.

Historien er klart alarmerende i en verden, hvor stadig flere børn er overvægtige eller deciderede fede og i fare for at blive ramt af livsstilssygdomme som type 2-diabetes.

- Stillesiddende livsstil og fedme kan forårsage mange problemer, herunder forhøjet blodtryk, fedtlever og type 2-diabetes. Sygdommene opstår normalt i teenageårene, men jeg er vidne til stadig flere tilfælde af sygdommen blandt små børn, siger Michael Yafi til DR Viden.

Lægen opfordrer til, at man begynder at undersøge børn, der er i farezonen på grund af fedme, så hurtigt som muligt, så man kan gå i gang med en eventuel behandling meget tidligt og gøre børnene raske.

- Det er muligt at stoppe type 2-diabetes hos børn, hvis man sætter ind med tidlig screening af overvægtige børn, tidlig diagnose, passende behandling og livsstilsændring, siger Michael Yafi.

Pigen er rask i dag

Det fantastiske ved historien er nemlig, at pigen med det samme kom på en form for flydende diabetes-medicin, og forældrene blev uddannet til at give medicin og lave sund mad. Og de blev samtidig bedt om at få pigen til at røre sig meget mere.

Seks måneder senere havde pigen tabt sig 25 procent, hendes blodsukkerniveauer var normale. Og hun var stoppet med medicinen.

- Forekomsten af type 2-diabetes er steget dramatisk på verdensplan hos børn på grund af fedmeepidemi blandt børn. Læger bør være opmærksomme på muligheden for type 2-diabetes selv hos små meget fede børn, selv om type 1-diabetes stadig er den hyppigste variant, siger Michael Yafi..

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk