Uheldig bi: Dør når den ejakulerer

Sex er særdeles farligt, hvis man er en hede-silkebi.

Hede-silkebien slås for at få lov til at parre sig med dronningen og lykkes det, dør den, når den ejakulerer. På billedet her er det honningbier, der er på spil. (Foto: COLOURBOX © COLOURBOX)

Du kender sikkert historien om edderkoppe-hunnen, der æder hannen, når de har parret sig. Men der findes mange andre grumme skæbner i dyreriget.

Tag nu bare hede-silkebien. Her kæmper hannen en hård kamp for at få lov til at parre sig med hunnen, og hvis det lykkes, er livet hurtigt overstået for ham.

- Han dør af knaldet. Men det tjener dog et vist formål, siger naturvejleder Jens Kofoed, der netop har nærstuderet hede-silkebiernes særegne ritual ovre på Hammerknuden på Bornholm.

Det hele starter, når hannerne kommer ud af deres puppe i august. De kommer ud før hunnerne og må summe rundt i flokke og vente på hunnerne.

- Lige så snart en jomfru kommer frem, er hannerne over hende. Det er ret voldsomt, fordi de samler sig i en klump og kæmper om dronningen og ruller hende rundt, indtil én er så heldig, at han får lov til at parre sig med hende, fortæller Jens Kofoed.

Ejakulerer voldsomt

Spørgsmålet er bare, om det er så heldigt, for under parringen går det som antydet galt for hannen:

- Den heldige han, der får penis ind i hende, ejakulerer nu med voldsom kraft. Så kraftigt, at han faktisk selv eksploderer, siger Jens Kofoed.

Hannen har en "ret kompliceret penis, der lidt ligner en omvendt stumtjener" - og den kraftfulde eksplosion går altså bagud i kroppen på bien, der ikke kan holde til det.

Man skal dog ikke have alt for ondt af den ”heldige han.”

- De andre hanner, der ikke fik lov til at parre sig med dronningen, søger videre efter en anden. Eller også dør de bare en kedelig død i stedet for at dø med et knald.

For hunnen er anstrengelserne først lige begyndt. Hun skal ud og hente nektar og pollen, grave en fin tunnel, som hun tapetserer med en slags silke, og så lægger hun æg i fem-seks kamre.

- Når hunnen er færdig med at samle foder til sit afkom i løbet af september, så dør hun. Laverne udvikler sig til pupper, og så kommer den kolde vinter, hvor de ligger i dvale helt frem til juli måned næste år. Og så gentages det hele, siger Jens Kofoed.

Herunder kan du i øvrigt se, hvordan du kan kende forskel på en ganske almindelig han/hun bi.

https://www.facebook.com/drp1/videos/1617180558571214/

Opdateret: Kloge læsere har skrevet og fortalt, at det heller ikke er specielt sjovt at være en honningbi-han. De dør også, når de har parret sig. Ganske vist ikke ved en eksplosion, men blot fordi de mister deres parringsorgan, og dermed indholdet af det meste af deres bagkrop.

En dronning parrer sig med adskillige droner, mere end 20, og når den næste han skal til, skal han først fjerne den forrige drones penis.

Facebook
Twitter