Unge kratere kan forklare Ceres hvide pletter

VIDENSKABSBILLEDET Dværgplaneten er dækket af friske kratere, der måske kan bekræfte teorien om, at mystiske pletter bare består af salt fra klodens indre.

Haulani-krateret er 34 kilometer i diameter. Billedet her er sammensat af billeder taget af Dawn i en afstand på 1470 km fra Ceres overflade.

NASA-sonden Dawn har siden marts sidste år kredset om dværgplaneten Ceres, det største objekt i asteroidefeltet mellem Mars og Jupiter.

Sonden har sendt en lang række billeder hjem - blandt andet af underlige lyse pletter, som overraskede forskerne.Teorien bag de lysende pletter har siden september sidste år peget på, at pletterne er saltkoncentrationer, som nyere meteornedslag har afdækket.

Nu leverer nye nærbilleder af Ceres beviser til salt-teorien.

Dawn kredser lige nu om Ceres i en afstand, der er tættere på asteroiden end ISS er på Jorden - kun 385 kilometer. Fra den afstand har sonden taget nærbillede af en række yngre kratere - blandt andet Haulani-krateret, et relativt ungt krater, som er 34 kilometer i diameter.

Billederne viser spor efter jordskred i kraterkanten, mens krateret er dækket af en glat overflade med en bjergryg i midten.

Ved at kigge på krateret i falske farver har forskerne fået indsigt i hvilke materialer, krateret gemmer på - og hvordan de relaterer til overfladens struktur.

Billedet ovenfor viser blåligt materiale fra Ceres indre, som er skubbet ud - en blå farve der indikerer, at elementet er relativt ungt.

- Haulani-krateret viser helt perfekt de egenskaber, vi havde forventet ved et friskt nedslag i Ceres overflade. Kraterbunden er stort set fri for nedslag og står i stærk farvemæssig kontrast til overfladens ældre områder, siger Martin Hoffmann fra forskerholdet bag Dawns kamera.

Det er stadig uvist, hvad materialet fra Ceres indre består af, men det forventes at være en type salt.

Dawn-sondens besøg ved dværgplaneterne Vesta og Ceres har givet forskerne store mængder ny viden om den type af objekter - og leveret tusinder af fascinerende billeder. Se dem i video-playlisten herunder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter