[Update] Følg kometen ISON indtil midt-december

Man skal vende blikket i retning af Solen, hvis man vil have et glimt af komet og hale

Her er ISON fotograferet fra et observatorium i Alabama den 19. november. Hvis vi er heldige venter der os et lignende enestående syn, når kometen i den kommende uges tid, vil være synlig på nattehimlen. (Foto: Aaron Kingery- NASA)

Nu kommer kometen ISON snart frem på himlen over Danmark. Torsdag nåede den det punkt, hvor den er tættest på Solen og dermed lyste klarest. De næste par dage har du mulighed for at se komet med hale, hvis du enten er tidligt oppe eller ude efter solnedgang.

På selve perihelion torsdag, befandt kometen sig så tæt på Solen, at man ikke skulle forsøge at kigge direkte efter den. I stedet kunne man prøve at spotte kometen enten før solopgang eller efter solnedgang.

Stå op før Solen

Men selvom du ikke nåede selve perihelion, kan det betale sig at holde øje med natte- og morgenhimlen i den kommende uges tid, hvor det bliver muligt at få sig en ganske særlig oplevelse.

Generelt kan du nemlig få bedre og bedre glimt af kometen, når den langsomt bevæger sig væk fra Solen igen. På morgenhimlen vil kometen gå mod nord, altså bevæge sig til venstre for solopgangen.

På aftenhimlen vil den ligeledes bevæge sig mod nord, svarende til, at man i de næste par dage skal se længere og længere mod højre fra der hvor Solen gik ned.

Men selvom man ved, hvor man skal kigge hen, så lyser ISON stadig meget svagt. Derfor er det smarteste at observere kometen fra et mørkt sted uden forstyrrende gadelygter, ligesom man også kan tage en kikkert i brug.

Vil kometen overleve?

Tidligere har der været en del tvivl om, om kometen overhovedet ville opleve sit perihelion, og ikke bare smelte væk i stedet.

Om kometens hale vil skinne på himlen den næste uges tid eller ej, ved man faktisk ikke, før man ser det. Men skulle kometens is- og støvoverflade overleve turen tættest på Solen, så venter der efter sigende et syn, som kun opleves én gang i livet.

Facebook
Twitter