Urinlugt kan påvise prostatakræft

Elektronisk næse kan opsnuse mænd med kræft. Metoden forbedrer diagnosticeringen, mener britiske forskere.

Urinprøver fra 155 mænd viser, at metoden kan bruges til at udpege mænd med kræft. (Foto: Mirko Raatz - Fotolia © Mirko Raatz - Fotolia - Scanpix)

Hvert år får omkring 4400 mænd i Danmark konstateret prostatakræft, og cirka 1200 dør af sygdommen. Sygdommen konstateres normalt ved hjælp af ultralydsscanning og vævsprøver – biopsier, fordi blodprøver har indikeret, at der er noget galt.

Nu har forskere fra blandt andet University of Liverpool og University of the West of England, UWE Bristol, udviklet en ny teknologi, der ved hjælp af patientens urinlugt kan vise, om manden har kræft.

Forskerne forventer sig meget af metoden og kalder den for et gennembrud for tidlig og let diagnosticering af prostatakræft, skriver University of Liverpool.

Hurtig og effektiv diagnosticering

Forskere verden over forsøger i disse år at finde metoder til at opdage sygdomme gennem urinen. Fx offentliggjorde forskere fra Odense i begyndelsen af januar, at de gennem urinen kan se, om patienten har sclerose. Nu afslører urinen ifølge de britiske forskere også prostatakræft.

De peger på, at biopsierne ofte bliver taget på baggrund af blodprøver, der har vist forhøjede PSA-værdier. PSA er et stof, der kommer fra prostatakirtlen, og høje værdier indikerer normalt kræft, men raske mænd kan også have forhøjede værdier af stoffet i blodet.

Vores mål er at skabe en test, der undgår denne procedure til at opdage kræft på ved at påvise kræft ved hjælp af en ikke-invasiv måde, hvor man lugter sygdommen i mænds urin.

professor Norman Ratcliffe fra UWE Bristol

- Der er i øjeblikket ingen præcise tests for prostatakræft. PSA-tests kan sommetider resultere i unødvendige biopsier, som giver et psykologisk pres, der er risiko for infektion ved prøvetagningen, og der er endda til tider oversete kræfttilfælde, siger professor Norman Ratcliffe fra UWE Bristol.

- Vores mål er at skabe en test, der undgår denne procedure til at opdage kræft på ved at påvise kræft ved hjælp af en ikke-invasiv måde, hvor man lugter sygdommen i mænds urin, siger han.

Ligesom en elektronisk næse

Forskerne kombinerer avancerede statistiske metoder i deres algoritmer lagt ind i en computer og kobler dem med et gaskromatografi (GC)-sensorsystem kaldet Odoreader (en slags elektronisk næse).

I GC-systemet (en slags ovn) adskiller man urinen i væske og gas ved at varme urinen op. Ved at aflæse lugten i urinprøverne ved hjælp af tal, afslører mønstret i tallene, om patienten har kræft.

Forskerne har i en pilotundersøgelse testet urinen fra 155 mænd. 58 mænd blev diagnosticeret med prostatakræft. 24 med blærekræft, og 73 med hæmaturi (blod i urinen) eller svag stråle - og uden kræft.

Der er et presserende behov for at identificere disse kræftformer på et tidligere tidspunkt, så behandlingen af en diagnosticeret person bliver bedre.

Professor Chris Probert fra University of Liverpool

Resultaterne viser, at det er muligt at identificere forskellige kræfttyper ud fra urinprøverne.

Behov for tidlig behandling

Forskerne mener, at deres forskning har store perspektiver.

- Der er et presserende behov for at identificere disse kræftformer på et tidligere tidspunkt, så behandlingen af en diagnosticeret person bliver bedre, siger professor Chris Probert fra University of Liverpool Institute of Translational Medicine.

Det næste skridt er at få en virksomhed til at videreudvikle Odoreader, så værktøjet kan blive så let og billigt at bruge også for almindelige lægekonsultationer. På den måde kan man skabe hurtige og præcise resultater, siger forskerne.

I en videnskabelig artikel i tidsskriftet Journal of Breath Research beskriver forskerne deres nye teknologi.