USA giver firma tilladelse til at lande på Månen

Missionen i 2017 er første led i en kommerciel udnyttelse af Månens ressourcer. Det kan være starten på et nyt privat rumkapløb.

Månelanderen MX-1 er med i Google Lunar X Prize og skal derfor nå til Månen inden 31. december 2017. (© Moon Express/NASA)

For første gang nogensinde har et privat foretagende fået tilladelse til at lande på Månen.

Det skriver rumfartsselskabet Moon Express i en pressemeddelelse. Og allerede næste år vil firmaet sende et fartøj til Månen, lyder det.

- Godkendelsen af Moon Express' 2017-mission er en skelsættende beslutning af USA's regering og en stifinder for den private sektors kommercielle missioner udenfor Jordens kredsløb, siger Moon Express' CEO Bob Richards i pressemeddelelsen.

- Vi kan nu frit sætte sejl som opdagelsesrejsende til Jordens ottende kontinent, Månen, og søge ny viden og ressourcer, der kan udvide Jordens økonomiske sfære, til hele menneskehedens fordel, fortsætter han bombastisk.

Tilladelsen falder efter konsultationer med de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA, Det Hvide Hus, Indenrigsministeriet og NASA.

Moon Express' mål er at drive minedrift på Månens overflade, men første skridt er at sende fartøjet MX-1, et landingsmodul på cirka 10 kg, til Månen.

Skal nå frem inden 2018

Fartøjet deltager i Google Lunar X Prize, som er en konkurrence om at være de første til at sende et privatfinansieret fartøj til Månen. Men for at vinde, skal man lande på overfladen inden 31. december 2017.

Det kræver dog en raket at nå til Månen, der kredser om Jorden i en afstand på mellem 356.000 km og 406.700 km.

Men allerede i december sidste år annoncerede Moon Express, at de havde booket en billet om bord på den eksperimentelle raket Electron, som er bygget af raketfirmaet Rocket Lab.

Et nyt privat månekapløb

Beslutningen er interessant, fordi USA skal garantere, at Moon Express overholder reglerne i den såkaldte Ydre rum-traktat, der er en international aftale, som fortæller nationer, hvordan de skal gebærde sig i rummet.

Ifølge The Verge har Moon Express klaret det problem ved selv at udarbejde en gennemgang af missionen, som afklarer præcist hvordan de overholder traktaten.

De har angiveligt afsløret mange detaljer om missionen for at få USAs regering med på ideen.

Nu er aftalen i hvert fald på plads. Og det kan få vidtrækkende konsekvenser.

For spørgsmålet er nu, hvad de andre rumnationer siger til, at USA har afgivet tilladelsen - og om det kan være startskuddet til et nyt månekapløb - denne gang for private virksomheder?

Vi får se. I første omgang skal Moon Express jo lige nå frem til Månen. Og det er en udfordring i sig selv.