Værd at vide inden du bestiller din egen minigris

Er du også blevet forført af DR3's nye mediedarling, kælegrisen Otto, så er der lige et par ting, du skal vide, før du selv anskaffer en minigris.

DR3 har lagt grisens skæbne i seernes hænder. Thomas Skov og hans kone Emilie har passet en gris i 21 dage. Nu skal seerne afgøre, om grisen skal leve eller blive til flæskesteg på julebordet. (Foto: Rune Bjerre © Type 2)

De seneste uger har DR's seere og læsere kunne følge med i kælegrisen Ottos liv hos DR's værter, ægteparret Thomas Skov og Emilie Bruhn.

Onsdag aften bliver det afgjort live på DR3, om Otto skal slagtes og dermed ender som flæskesteg juleaften hos ægteparret.

Folk kan sende argumenter ind for og imod grisens overlevelse til programmet: LIVE: Otto - Når julegrisen får et navn. I skrivende stund er Thomas Skov klar til at sætte tænderne i Otto, mens Emilie Bruhn vil skrotte flæskestegen, så grisen overlever.

Folk i byen vil holde gris

Kælegrisen Otto er blevet kendt landet over gennem DR's radio og tv og på de sociale medier.

Faktisk er kælegrisen så populær, at Københavns Kommunes tekniske forvaltning har fået henvendelser fra borgere, der også vil anskaffe sig en minigris som Otto - der er et vietnamesisk dværghængebugsvin.

Men det er ikke tilladt at holde minigrise i byzoner, mens man godt kan holde minigrise i landzoner, forklarer Teknisk Forvaltning de Otto-glade borgere.

Ingen klovbærende dyr i byen

I Danmark må man ikke have klovbærende dyr i byzoner uden særlig tilladelse fra kommunalbestyrelsen.

Jørgen Krusborg er indehaver af Jørgens Dyr nær Holstebro. Han sælger 30-40 minigrise som Otto om året.

- Og jeg har solgt minigrise til folk i byer, hvor de har fået en særlig tilladelse til at have grisen, siger han.

Minigrise er som slagtesvin

De små kælegrise er underlagt de samme regler og lovgivning fra Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet som de slagtesvin, der produceres hos landmænd.

Det vil sige, at minigrise skal registreres i RYK-register, Ydelseskontrol-registret, og i det Centrale HusdyrbrugsRegister, så de får CHR-numre og bliver øremærket, inden de forlader sælgeren.

Samtidig skal man følge 7/30-dagesreglen. Det vil sige, at hvis man køber en gris, må den ikke sælges videre før efter 30 dage, og andre grise i ens 'besætning' må ikke sælges videre inden for syv dage. Reglerne skal begrænse risikoen for sygdomme.

Klogt dyr der bruger kattebakke

Hvis reglerne for minigrise ikke bliver noget problem for dig, så får du her nogle råd fra Christian Fink Hansen, der er lektor og chef for Københavns Universitets forskningscenter for grise - CPH Pig.

Grisen er et klogt dyr, og man kan sagtens ligesom med hunde lære grisen trick som fx at gå i sele og at anvende en kattebakke. Det sidste kan til dels begrænse lugten lidt fra grisens afføring. Selve grisen lugter ikke.

- Men grisen er ikke en hund, og generelt tager det længere tid, før den får tillid til mennesker. De første dage er det de færreste grise, der vil kæles med ligesom en hundehvalp, siger Christian Fink Hansen.

Grisen får let forstoppelse

Grisen kan bo i en gammeldags kravlegård med halm, mad, seng og kattebakke, men den skal stimuleres, så den leger og rører sig.

- Minigrise har ikke rigtig nogen mæthedsfornemmelse, så det er vigtigt at være opmærksom på, at den ikke bliver overfodret, for forkert ernæring kan ligesom hos mennesker give en masse følgesygdomme, siger Christian Fink Hansen.

Og så må grise ikke fodres med kød.

Følg Ottes skæbne

Overlever kælegrisen Otto? Følg med på DR3 onsdag klokken 20, når Ottos skæbne bliver afgjort i LIVE: Otto - Når julegrisen får et navn.

Programmet følger op på DR3-serien Dræb din livret, hvor deltagerne i det kontroversielle madprogram skal slagte dyrene, inden de laver livretter, hvor dyrene er hovedingrediensen.

Følg med i debatten på #julegrisenpåDR3 på Instagram og Twitter og på DR3's facebookside.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter