Vejret er lige så skidt for humøret som terror

Det er rigtigt nok. Vejret påvirker vores humør. Ny forskning viser, at dårligt vejr påvirker humøret lige så meget som terror og naturkatastrofer.

Ikke siden år 2000 har den danske sommer kastet færre solskinstimer af sig. Det viser en opgørelse fra Dansk Meteorologisk Institut. Og det grå vejr, giver os dårligt humør. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det har været en rent ud sagt elendig sommer. Med nærmest konstant blæst og regn - og få dage med solskin.

Men det er måske helt normalt, hvis vejret har gjort dig smågnaven derude i sommerlandet. For ny forskning viser, at der måske er noget om snakken – du bliver i dårligt humør af dårligt vejr.

Det er forskere fra det amerikanske Stanford University, der har undersøgt sammenhængen mellem vejret og vores humør.

Den mest effektive og enkle måde at gøre det på, er ved at se, hvordan vi skriver på Facebook og Twitter. Når vi er glade, er der flere positive ord. Og flere negative, når vi er i den sure ende af skalaen.

Geodata kombineret med sociale medier

Patrick Baylis, der stod i spidsen for forskerholdet fra Stanford, tog så indlæg med geodata, så de kunne se, hvor personen havde opholdt sig. Derefter sammenholdt de det med vejret i området på det tidspunkt, hvor indlægget blev offentliggjort.

De koncentrerede sig om 75 af de største byområder i USA. Og de analyserede astronomiske 3,5 milliarder indlæg, der var skrevet af millioner af personer i perioden fra 2009-2016. Forskerne selv kalder det for den største og mest omfattende undersøgelse af sin art.

Resultatet var klart. Hvis vejret var udenfor det normale, om det så var for koldt, varmt, fugtigt, regnvådt eller overskyet, var det nemt at se humøret falde på de sociale medier.

På linje med terror

For så vidt, at indlæg på sociale medier kan bruges til at tage temperaturen på vores følelser og humør, så er det bevist, at ”vejret funktionelt kan ændre menneskets følelsesmæssige tilstande”, konkluderer forskerne.

Vejret har stor betydning for humør. Det er på linje med terror og naturkatastrofer. Baylis og forskerne fra Stanford sammenlignede de daglige vejrforhold og lave kuldegrader med store begivenheder som jordskælvene i Oakland og San Fransisco i 2014 samt terrorangrebet i San Bernadino året efter. Påvirkningen var stort set den samme.

Forskningsartiklen er omtalt i MIT Technology Review. Den er stadig ikke offentliggjort, men er indleveret til peer review.

Vejret påvirker os

Det er langt fra første gang, at der er forsket i, hvordan vejret påvirker os.

For eksempel kan høje temperaturer få en person med depression i bedre humør. Og hvis man har det skidt, så vil vind og for lidt sol påvirke dit humør negativt, viser en undersøgelse.

Der er også fundet bevis for, at varme og høje temperaturer gør os mere aggressive.

Facebook
Twitter