Verdens største gejser i udbrud

For første gang i 8 år sendte gejseren Steamboat 90 meter vand direkte op i luften.

Gejseren Steamboat i Yellowstone National Park. (Foto: Bernt Rostad @flickr)

Gik sommerferien i år til USA, så har du muligvis været i New York, Florida eller Californien. Som et ikke helt så oplagt et feriemål, ligger Yellowstone National Park og breder sine knapt 900,000 hektar (9,000 km2) ud over midtstaterne Wyoming, Idaho og Montana.

Ud over bjørne, bisoner og den storslåede natur, er nationalparken også kendt for sine gejsere. De fleste besøgende vil stifte bekendtskab med Old Faithfull, gejseren på 30-50 m, der som navnet angiver er til at stole på. Den har nemlig udbrud cirka hvert 91. minut.

Mere spektakulær - og desværre også væsentligt sværere at forudsige - er nabogejseren Steamboat.

Her kan der gå helt op til 50 år imellem udbruddene. I sidste uge var der dog endelig bid, og for første gang i 8 år lettede gejseren på låget.

Verdens største gejser

Når Steamboat går af, er den verdens største gejser. I onsdags d. 31. juli rakte vandsøjlen omkring 90 meter op i luften, fortæller en af nationalparkens ansatte til Reuters.

Udbruddet varede i knapt 10 minutter, og i den tid nåede flere at fange gejseren på kamera, hvoraf flere kan findes på YouTube. På klippet herunder ses tydeligt, hvordan "dampskibet" har fået sit navn.

Over søreservoiret forhindrer et sindrigt rørsystem af jord, sten, grus og luftlommer, gejseren i at komme af med den overskydende varme, hvorfor vandet bliver til meget varm damp. På et tidspunkt får trykket rørsystemet til at bryde sammen, og gejseren skyder damp og kogende vandmasser igennem jordoverfladen og videre op i luften.

Oplev selv en gejser

Har du lyst til selv at se de gigantiske vandmasser blive slynget flere meter op i luften, men desværre ikke lige en USA-tur i sigte? Så kan du også selv få vandsprøjt på skjorten lidt tættere på Danmark. For selvom der ikke findes nogle danske gejsere - det er jo som bekendt lidt knapt med vulkansk aktivitet - kan man i Island opleve den kendteste gejser Geysir der sender en op til 70 m høj vandstråle til vejrs et par gange om dagen, eller naboen Strokkur der kan opleves i 15-20 meters udbrud hvert 5. minut.

Ellers er der tilknyttet et livestream webkamera på Old Faithfull - og her skal man altså efter lovning maksimalt vente halvanden time.

Facebook
Twitter