Verdens store rovdyr under massivt pres

Omfattende undersøgelse af fødekædens absolutte top er nedslående. Fortsætter udviklingen er konsekvenserne uoverskuelige.

Selvom hunløven her kan få gyset frem hos visse mennesker, er perspektivet uden store rovdyr i verden langt mere skræmmende. (Foto: Johan Swanepoel © Scanpix)

I en ny og opsigtsvækkende undersøgelse af de store rovdyrs rolle og udbredelse i naturen verden over, konkluderer holdet bag, at selvom løver, leoparder og ulve for nogen kan virke skræmmende, ville en verden uden være langt mere skræmmende.

Sarte økosystemer vil kollapse uden rovdyrene

Forsvinder havodderne langs kysterne, betyder det alt for mange søpindsvin og dermed for lidt tang som de mindre havdyr og insekter kan leve i.

Havoddere i Alaska. (© Scanpix)

Går pumaerne til grunde, øges hjortebestandene, der igen vil gennemgnave nye skud på træer, buske og planter. Som fugle og insekter så mangler.

Fødekæden er en sart størrelse og rovdyrene i toppen af den er under pres. Det er nogenlunde konklusionen i undersøgelsen, der har kigget på i alt 31 arter af de store kødædende dyr.

Løver i Vestafrika stuvet sammen på 1 % af deres oprindelige område

Vicepræsident i organisationen Wildlife Conservation Society John Robinson kalder undersøgelsen en vigtig øjenåbner.

- Forhåbentlig vil den betyde en holdningsændring og give dybere forståelse for disse vigtige arter, verden rundt, siger han.

Mange af de store dyr er truet af udryddelse eller er gået stærkt tilbage. Forleden viste en amerikansk undersøgelse, at løverne i Vestafrika er gået så markant tilbage, at der kun findes i 1 % af deres oprindelige levesteder. http://www.panthera.org/node/4478

Mennesket er rovdyrenes største trussel

Hovedsynderen er ifølge forskerne ikke overraskende mennesket. Populationerne blandt de store rovdyr styrtdykker som følge af blandt andet almindelig forfølgelse, udryddelse af levegrundlag og levesteder og trofæ- medicin og pelsjagt.

Havoddere i Alaska. (© Scanpix)

Undersøgelsens hovedforfatter biologiprofessor William J. Ripple fra universitet i Oregon siger:

- Overordnet set kollapser antallet af rovdyr i disse år, og mange af arterne er i fare for enten lokal eller total udryddelse, siger han og fortsætter:

- Det er ironisk, at de store rovdyr forsvinder, da vi nu er ved at blive meget klogere på deres vigtige økologiske og økonomiske betydning.

For udover dyrenes væsentlige rolle i selve naturen, påpeger forskerne også at der er masser af penge at tjene på en sprudlende natur.

Som eksempel fremdrager de hvordan en genskabt ulvepopulation i den amerikanske Yellowstone nationalpark årligt har øget turistindtjeningen med adskillige millioner dollars.

Færre rovdyr kan ændre klimaet

Fortsætter udviklingen med at vi mennesker renser ud i toppen af fødekæden, vil det få vidtrækkende konsekvenser, skriver forskerholdet. Antallet af dyr og planter vil formindskes, vi får færre skove og mere ørken og øgede klimapåvirkninger.

Hovedpointerne fra undersøgelsen med den mundrette titel Status and Ecological Effects of the World's Largest Carnivores kan læses på Science.org.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk