Versus: Hvem er hurtigst på cykel: tung, let, høj eller lav?

Mod, teknik, kropsform og vægt har betydning, når det gælder om at komme hurtigst ned ad bakken på cykel.

Fredag aften i Versus på DR1 kunne seerne se de to DR-værter Tjelle og Hjalte konkurrere om at komme hurtigst ned ad en 500 meter lang bakke på racercykel uden at træde rundt på pedalerne.

198 cm høje, tynde og smalle Hjalte vandt over 168 cm lave, lidt tungere og bredere Tjelle.

Men tiderne lå tæt på hinanden - 41:48 og 42:03.

- Så lille forskel er nok en tilfældighed, selv om man biomekanisk godt kan forklare udfaldet, siger professor i biomekanik ved Aalborg Universitet John Rasmussen, der forsker i cykelsport.

Teknik og mod

Det kræver mod og teknik at få farten op på nedkørsler.

Man skal have modet til at køre stærkt, og man skal have den rette teknik, så man bremser så sent som muligt inden svinget, men ikke i svinget for så skrider man ud.

Hvis begge ryttere mestrer det, skal man se på vægt og kropsbygning - og vindmodstand og rullemodstand.

Rullemodstand og vægt

Hvis rytterne har samme kropsbygning, er det en fordel at veje mest på grund af rullemodstanden mellem dækket og vejbanen.

Der er en lille rullemodstand, hvis cykeldækkene er pumpet hårdt.

Rullemodstanden vokser en lille smule med vægten på personen, men ikke ret meget. Den vokser derimod lineært med hastigheden på cyklen.

Den tunge har en lille fordel.

- Hvis vi her regner med, at rullemodstanden er ens for begge ryttere, vil den tunge rytter have en lille bitte fordel, fordi han har lidt større tyngdekraft, siger John Rasmussen.

Så når Tjelle vejer 5 kg mere end Hjalte, vil han normalt kunne vinde, hvis det kun er rullemodstanden, det kommer an på, siger han.

Luftmodstanden når man er i fart

Den altdominerende modstand er dog luftmodstanden, når man kommer op over 30-40 km/t.

Tøjet skal sidde stramt, hjelmen skal være dråbeformet, så der ikke opstår overtryk foran hjelmen og undertryk bag hjelmen. Den skal altså ikke bryde vinden - men omsluttes af vinden - være aerodynamisk.

Og cykelryttere skal placere hænderne på styret så tæt som muligt med albuerne helt ind til kroppen og knæene ind til stellet for at reducere luftmodstanden.

- Det er derfor, at Hjalte og Tjelle før starten får at vide, at de skal holde albuerne ind foran kroppen og knæene tæt ind til cyklen og bøje sig fremover, for det er alfa og omega, siger John Rasmussen.

Kropsform, vægt og vind

I forhold til luftmodstand har kropsformen og vægt sammen en betydning.

- Hvis man forestiller sig, at rytterne har samme kropsform, og kroppen er en kugle, og man øger massen, men beholder den samme form - bare blæst op - vil forholdet mellem overfladeareal og masse bliver mindre og mindre, jo større kuglen bliver.

Det fænomen kender vi også, hvis en myre bliver sluppet i en meters højde, svæver den nærmest bare ned og lander fint på gulvet.

Pølse på cykel

- Når tingene bliver så små, bliver deres overflade meget stor i forhold til indre masse - så har de stor luftmodstand. Det skulle egentligt favorisere den tunge rytter en smule.

Men i denne her konkurrence har rytterne ikke samme kropsform. Hjalte er høj, slank og smal, mens Tjelle er lav, bred og tungere.

- Når rytterne så læner sig ud over styret, kan Hjalte få sin masse til at ligge fint i en pølse i den retning, som han kører i, forklarer John Rasmussen.

På den måde er hans tværsnitsareal ikke ret stort, og derfor giver det ikke særlig meget luftmodstand.

Som en pil gennem luften

Så selv om det generelt er sådan, at tunge, runde personer normalt vil have mindre luftmodstand end høje, slanke personer, kan de høje slanke personer ændre på det, hvis de kan lægge sig ned, så de går gennem luften som en pil.

De reducerer luftmodstanden, fordi de har et mindre tværsnitsareal.

Og Hjaltes sejr kan forklares på den måde.

13 cm forskel i bredde

Ved samme kropsform ville Tjelle vinde, hvis alle andre forudsætninger var opfyldt.

Men Hjalte vinder - godt nok kun med få hundreddele - fordi han går lettere gennem luften. Han lægger sig mere ned. Og bliver mere pileformet og er smallere.

- Der er forskel på at være 61 cm i bredden som Tjelle og 48 cm i bredden som Hjalte, siger John Rasmussen.

Facebook
Twitter