Vi blev mennesker, fordi vi kunne kaste

Det var evnen til at kaste, som gav vores tidlige forfædre solid kost - og større hjerner.

Hans Lindberg ville ikke være håndboldspiller, hvis ikke vores tidlige forfædre havde lært at kaste - og mennesket ville måske ikke have været til. (Billedet er taget fra det danske håndboldlandsholds kamp mod Polen i Boxen i Herning, 21. juni) (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Når en håndboldspiller sender en bold af sted med mere end 100 km i timen, skyldes det de anatomiske egenskaber, som blev udviklet af vores tidlige forfædre for to millioner år siden. Neil Roach er biologisk antropolog på George Washington University i Washington DC. Han har ledet forskningen i menneskets kasteevne.

- At kaste projektiler har sandsynligvis gjort vores forfædre i stand til effektivt og sikkert at slå store dyr ihjel, siger Neil Roach.

Evnen til at kaste med ting og ramme store dyr, så de døde, har haft afgørende betydning for vores evolution. Forskeren mener nemlig, at det var det kalorierige og fede kød fra de store nedlæggelser, som fik vores forfædres hjerner og kroppe til at vokse og udvikle sig.

Kun mennesker kaster godt

Selvom nogle aber kaster og rammer ret præcist, er det ifølge Neil Roach kun mennesker, som kan kyle projektiler med høj hastighed præcist af sted. Det skyldes udviklingen af menneskets skuldre.

Voksne han-chimpanser kan fx kun kaste genstande af sted med 30 km i timen. Det er noget mindre end mandlige håndboldspillere, som kaster bolde af sted med op mod 140 km i timen.

Kraftfuld katapult

Forskerne målte på 20 unge atleter, heriblandt 16 baseballspillere. Først blev der målt på deres kroppe, imens de kastede normalt. Derefter gav forskerne atleterne handicap, som fik deres kropsbygning til at minde mere om vores tidlige forfædres - ud fra hvad man ved fra fossiler - hvorefter man målte på dem igen.

Analyserne viser, at menneskets kropsbygning er blevet tilpasset kasteevnen igennem evolutionen.

Fx har vi fået større bevægelsesudslag i vores arme, end chimpanserne har. Vi kan også få armene længere tilbage, end chimpanserne kan. På den måde lagrer vi mere energi end aberne i vores skuldersener. Den energi kan udløses i et kraftfuldt kast. Vores lange, fleksible talje giver også en bedre rotation i torso, hvor vi også lagrer energi, som sendes af sted i et kast.

Det ser altså, ifølge Neil Roach, ud til, at menneskets arm har udviklet sig til en effektiv og kraftfuld katapult, som kan fyre projektiler af sted mod store dyr.

FacebookTwitter